Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
In cele ce urmeaza vom afla daca activitatea desfasurata in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii liberale, respectiv activitatea unui medic, poate fi reconsiderata activitate dependenta sau nu.
Incadrarea unei activitati drept dependente sau independente
Profesia de medic se exercita, pe teritoriul Romaniei, de catre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare in medicina. In conditiile art. 383 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in sanatate, republicata, medicii care sunt membri ai Colegiului Medicilor din Romania exercita profesia de medic, in regim salarial si/sau independent.
Asa cum se precizeaza si la art. 386 alin. (3) din Legea 95/2006, medicii care au obtinut certificatul de membru al CMR pot desfasura activitati medicale potrivit pregatirii profesionale in sistemul public de sanatate sau/si in sistemul privat, fie ca angajati, fie ca persoana fizica independenta pe baza de contract. Calitatea de persoana fizica independenta se dobandeste in baza certificatului de membru al CMR si a inregistrarii la administratia financiara in a carei raza domiciliaza medicul. In conditiile legii, medicii pot infiinta si cabinete de practica medicala.
Asadar, medicii care intrunesc conditiile prevazute la art. 376 din Legea 95/2006 exercita profesia pe baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania, avizat anual pe baza asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, valabila pentru anul respectiv, neintrand sub incidenta OUG 44/2008 care reglementeaza organizarea PFA.
Respectand procedura reglementata de Legea 95/2006, profesia de medic se exercita pe baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania, iar calitatea de persoana fizica independenta se dobandeste in baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania si a inregistrarii la administratia financiara in a carei raza domiciliaza medicul.
Profesie liberala - obligatii fiscale
Prin urmare, medicul care desfasoara o profesie liberala in mod independent are obligatia sa se inregistreze din punct de vedere fiscal, in baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania obtinut anterior, in conformitate cu prevederile art. 82 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala, in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii desfasurate.
Profesia de medic, ca profesie liberala, poate fi exercitata, in conditiile prevazute de Legea nr. 124/1998, in cadrul cabinetului medical in una dintre formele prevazute in cuprinsul acesteia, cabinetul medical fiind unitatea cu sau fara personalitate juridica.
Potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, in cabinetul medical individual isi exercita profesia medicul titular, care poate avea ca salariati ori colaboratori medici sau orice alta categorie de personal.
In acelasi sens si OMSF 153/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor medicale, reglementeaza in cadrul art. 17 din anexa 1 posibilitatea cabinetului medical individual de a putea angaja, ca salariati, medici si alte categorii de personal medical autorizat, precum si personal auxiliar si de alta specialitate.
Contractul individual de munca se incheie intre salariati si medicul care are calitatea de angajator. Asadar legislatia privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale nu limiteaza personalul care poate fi angajat in cadrul cabinetului medical.
Cu toate acestea, indiferent de personalul angajat, in cabinetul medical se vor desfasura numai acele activitati pentru care a fost autorizat cabinetul medical, personalul auxiliar si de alta specialitate avand pe cale de consecinta rolul de a sustine organizarea, administrarea, gestiunea cabinetului medical in care iti exercita profesia medicul titular si personalul medical autorizat.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea Verde a Contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In concluzie, cabinetul medical individual este cadrul in care medicul titular isi poate desfasura profesia liberala individual in mod independent putand angaja medici sau orice alta categorie de personal.
In aceste conditii, activitatea desfasurata de medic in calitatea sa de persoana fizica ar trebui sa se incadreze intr-una din situatiile mentionate mai sus, fie ca activitate dependenta in baza unui contract individual de munca, fie ca activitate independenta in care toate obligatiile declarative si de plata privind impozitul si contributiile sociale obligatorii cad in sarcina persoanei fizice ca urmare a depunerii Declaratiei unice.
Profesia de medic - regim de impunere
Cu privire la regimul de impunere aplicabil in cazul desfasurarii profesiei de medic, Codul fiscal reglementeaza la art. 69 alin. (1) ca venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii pentru contribuabilii care desfasoara activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale. Prin urmare, pentru determinarea venitului net anual din activitati independente persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala aplica prevederile art. 68 din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente determinandu-se in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Este necesar a fi mentionat faptul ca in anul 2023, persoana fizica este supusa impozitului pe venit in cota de 10% aplicata la venitul net din activitati independente, iar cotele CAS si CASS datorate de aceasta sunt la nivelul de 25% si respectiv 10%, insa baza lunara de calcul al acestora este venitul ales dar nu mai putin de 12 sau 24 de salarii minime in cazul CAS si este 6, 12 sau 24 de salarii minime in cazul CASS, in functie de incadrarea in plafonul anual.
Pentru a stabilii daca activitatea desfasurata de persoana fizica este dependenta sau independenta, de referinta sunt prevederile art. 7 pct. 1 si 3 din Codul fiscal. Diferentierea intre o activitatea dependenta si una independenta se face asadar prin compararea modului de desfasurare a activitatii cu definitiile date acestor activitati de catre art. 7 pct. 1 – 3 din Codul fiscal.
Activitatea dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri, in timp ce activitatea independenta este activitatea desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal:
- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
Criteriul privind libertatea persoanei de a alege locul, modul de desfasurare a activitatii, precum si programul de lucru este indeplinit atunci cand cele trei componente ale sale sunt indeplinite cumulativ, in raportul juridic partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care prestatorul le desfasoara.
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii si nu poate fi retratata pe acest motiv.
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
Riscurile asumate de prestator pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii.
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
In desfasurarea activitatii persoana fizica utilizeaza predominant bunurile din patrimoniul afacerii.
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Exercitarea unei activitati independente, presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ, dar o astfel de activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri pentru a fi considerata independenta trebuie sa indeplineasca cel putin 4 dintre criteriile prevazute la art. 7 punctul 3 din Codul fiscal, fiind necesara reglementarea activitatii desfasurate prin indeplinirea formalitatilor de autorizare. Este necesar ca activitatea concreta sa fie analizata urmand ca mai apoi, raspunzand punct cu punct la fiecare dintre criteriile invocate mai sus sa poata fi trasa o concluzie.
In masura in care activitatea nu indeplineste criteriile de independenta, exista riscul reincadrarii de catre autoritatile fiscale a activitatii drept activitate dependenta, in baza art. 11 din Codul fiscal, sau persoana fizica se poate orienta catre incheierea unui contract individual de munca. In acest sens, autoritatile fiscale au posibilitatea, in baza art. 11 din Codul fiscal, sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma tranzactiei sau activitatii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei sau activitatii si la obligatiilor fiscale.
In aplicarea prevederilor art. 7 pct. 3 din Codul fiscal, se are in vedere ca raportul juridic incheiat intre parti sa contina, in mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, astfel incat sa nu rezulte existenta unei relatii de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune in ceea ce priveste desfasurarea activitatii.
La incadrarea unei activitati ca activitate independenta, partile vor avea in vedere ca raportul juridic incheiat sa reflecte continutul economic real al tranzactiei/activitatii.
Din acest punct de vedere o astfel de reincadrare a tranzactiilor sau activitatii va produce efecte fiscale in raport cu impozitele, taxele si contributiile ce se pot stabili in legatura cu tranzactia sau activitatea reincadrata. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: unsplash.com