In contextul unor modificari relativ recente aferente platilor in numerar catre persoanele fizice, am ales sa luam ca exemplu o firma care in aprilie 2014 a cumparat o masina de la o persoana fizica (care nu desfasoara activitate economica independenta), valoarea tranzactiei fiind de 20.000 lei.
Tot in luna aprilie firma vinde tot catre o persoana fizica care nu desfasoara activitate economica independenta. Vom vedea astfel daca sunt plafonate platile si incasarile si daca sunt interzise platile fragmentate. Astfel, se va vedea cum se fac platile si incasarile pe diferente de sume in conditiile in care persoanele fizice nu au cont deschis in banca.
Conform HG 2185/2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, pct. 4 – sunt limitate la nivelul sumei de 5.000 lei/zi incasarile si platile de la si catre o persoana juridica daca factura depaseste 5000 de lei.
La pct. 11 din acelasi act normativ se mentioneaza ca "Persoanele fizice, PFA sau persoanele care exercita profesii libere, producatorii agricoli, persoane fizice, nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei."
Pe website-ul Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro, categoria Transparenta decizionala- Proiecte acte normative, a fost publicat si poate fi consultat Proiectul de Lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 250/2003 cu modificarile ulterioare.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pana la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, prevederile OG 15/1996 si HG 2185/2004
(norme metodologice) raman valabile iar incasarile si platile catre persoane fizice, raman neplafonate.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro