email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum impozitam veniturile din cesiunea partilor sociale detinute de o persoana juridica/fizica romana?

Venituricesiunea partilor socialecesiuneparti socialeinregistrari contabileimpozitdebitoriconturi

In analiza urmatoare, societatea A- SRL din Romania detine parti sociale in societatea B alt SRL din Romania. Societatea A vinde partile sociale detinute in B unei societati C din Spania. Valoarea nominala a partii sociale vandute este 10 lei, iar vanzarea se face la pretul de 22 lei.

Stabilim care sunt obligatiile de impozitare si declarative pentru societatea A- cea care a vandut partile sociale detinute in societatea B, precum si care vor fi obligatiile de impozitare si declarative pentru societatea B -a caror parti sociale au fost vandute.

Totodata, in cazul in care o persoana fizica romana vinde partile sociale detinute intr-un SRL din Romania unei alte persoane fizice romane. Valoarea nominala este de 10 lei, iar pretul de cesionare este de 22 lei. Vom vedea cine are obligatia calcularii, retinerii si declararii impozitului pe investitii.

I.   Conform prevederilor Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, art. 202 si urmatoarele cesiunea de parti sociale este o operatiune juridica care consta in transmiterea printr-un contract de cesiune a partilor sociale catre una sau mai multe persoane, asociate deja in societate sau straine de aceasta, care dobandesc astfel calitatea de asociati. Detinatorul partilor sociale poarta denumirea de cedent, iar dobanditorul poarta denumirea de cesionar.

Cesionarea partilor sociale se poate realiza la valoarea nominala a acestora, mentionata in actul constitutiv al societatii, sau se poate realiza la o valoare mai mare decat cea nominala, situatie in care cedentul realizeaza un castig impozabil pentru care se datoreaza impozit de 16% calculat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a partilor sociale, prevazuta in actul constitutiv.

Transmiterea partilor sociale se inscrie in registrul comertului si in registrul de asociati ai societatii. Pentru realizarea acestei operatiuni este necesara o hotarare a adunarii asociatilor, care se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, pentru a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

          Potrivit dispozitiilor Omfp nr. 3055/2009 privind prevederile contabile conforme cu reglementarile UE, cesiunea partilor sociale se inregistreaza in evidenta contabila astfel:

461              =                  761    la valoarea de vanzare

"Debitori diversi"               "Venituri din imobilizari financiare"

 

5121            =                  461

"Conturi la banci               "Debitori diversi"
in lei"

 

664                   =                  261   la valoarea nominala din contabilitate

"Cheltuieli privind              "Actiuni detinute la entitatile afiliate"
investitiile financiare
cedate"


          Conform prevederilor Codului fiscal, art. 19 si pct. 12 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004, veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in evidenta contabila conform reglementarilor legale in vigoare.

          Ca regula generala, veniturile realizate de societatea A care detine parti sociale la societatea B reprezinta venituri financiare care se cumuleaza cu veniturile realizate din activitatea proprie si sunt luate in calcul la stabilirea bazei impozabile a impozitului pe profit, iar cheltuielile reprezentand investitiile financiare cedate sunt cheltuieli deductibile.

Incepand cu anul 2014, potrivit prevederilor art. 20, lit. e), veniturile financiare rezultate din cesiunea partilor sociale sunt venituri neimpozabile daca la data cesionarii societatea A le detinea pe o perioada neintrerupta de 1 an si acestea reprezentau 10% din capitalul social al societatii B.

In acelasi timp, cheltuielile sunt cheltuieli nedeductibile, conform prevederilor art. 21, alin. (4), lit. i) din Codul fiscal.

Societatea A completeaza si depune Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen de depunere 25 a lunii urmatoare trimestrului in care a realizat profitul din cesionarea titlurilor de participare si Declaratia 101 privind impozitul pe profit, cu termen de depune data de 25 martie inclusiv a anului urmator, pentru intreaga activitate. Castigul din vanzarea partilor sociale face parte din baza impozabila totala a persoanei juridice cedente.

Societatea B nu inregistreaza cesiunea in evidenta contabila ci numai in registrul asociatilor inlocuieste un asociat cu un altul.

            II. In cel de al doilea caz in care o persoana fizica isi cedeaza partile sociale detinute la o societate din Romania, unei alte persoane fizice romane, sunt aplicabile prevederile art. 67, alin. (3) din Codul fiscal.

In speta prezentata in care cedentul realizeaza venituri din cesiune (pretul de cesiune este mai mare decat valoarea nominala) obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului titlurilor de participare. Acesta va calcula impozitul prin aplicarea cotei de 16% asupra diferentei dintre valoarea nominala si valoarea de cesiune. Impozitul este final.

Inscrierea operatiunii de cesiune in registrul comertului si in registrul asociatilor, detinut de societate, nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.

 Cesionarul (dobanditorul partilor sociale) are obligatia completarii si depunerii formularului 010 "Declaratie de inregistrare fiscala /declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" in care se marcheaza cu X rd. 7. Aceasta obligatie nu se inscrie insa in vectorul fiscal.

 Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale la registrul comertului indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Venituricesiunea partilor socialecesiuneparti socialeinregistrari contabileimpozitdebitoriconturi

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 18 Septembrie 2014


Votati articolul "Cum impozitam veniturile din cesiunea partilor sociale detinute de o persoana juridica/fizica romana?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 18 Septembrie 2014 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X