email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OMFP 3055/2009 - Reglementari contabile valabile de la 1 ianuarie 2014

OMFP 3055/2009OMFP nr. 1898/2013imobilizarile corporalereglementari contabilecreante

UPDATE 7 ianuarie 2015 :

OMFP 3055/2009 (pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene) si ordinul 2239/2011 au fost abrogate de ORDINUL 1802/2014 pe care il gasiti aici. Acest nou ordin intra in vigoare incepand cu ianuarie 2015 

OMFP 1802/2014 este acum "Biblia" inregistrarilor contabile

  • 97 de modificari fata de Ordinul 3055
  • Politici contabile modificate
  • Tratamente contabile noi
  • Modalitati noi de raportare financiara
  • Schimbari privind situatiile financiare anuale individuale 

Vedeti aici prevederile legii

Incepand cu 1 ianuarie 2014 au intrat in vigoare noi prevederi pentru OMFP 3055.
OMFP 3055/2009 actualizat septembrie 2014.pdf

Nota!!! Documentul pdf cuprinde linkuri interne de navigare catre cele doua directive cat si spre capitolele si sectiunile acestora pentru a va ajuta sa gasiti mai usor informatia.


In Monitorul Oficial nr. 727/2013 a fost publicat OMFP nr. 1898/2013 pentru modificarea si completarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

Sunt clarificate mai multe aspecte, dar sunt aduse si unele modificari pe care le veti regasi mai jos.

In primul rand, sediile permanente din Romania (fara personalitate juridica), apartinand unor persoane juridice straine, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale si raportari contabile.

Prin modificarea adusa, noteaza consultantul fiscal Adrian Benta pentru Legestart.ro, sediului permanent responsabil cu obligatiile fscale ii revin si obligatiile contabile privind intocmirea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile.

Totodata, e conectata cu mai multa precizie recunoasterea veniturilor si cheltuielilor simultan cu modificarea activelor si datoriilor: "Veniturile recunoscute in contul de profit si pierdere se evalueaza in mod credibil printr-o crestere de beneficii economice, reprezentand o majorare a unui activ sau o scadere a unei datorii. Cheltuielile se vor recunoaste in contul de profit si pierdere cand sunt evaluate credibil, conducand la diminuari ale beneficiilor economice viitoare. Acestea se vor reflecta pe seama scaderii activelor si cresterii datoriilor", potrivit legestart.ro.

Totodata, se precizeaza ca "imobilizarile corporale reprezinta active detinute de societate utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii sau pentru a fi utilizate in scopuri administrative sau inchiriate. Durata minima de folosinta este de cel putin un an".

In concret, imobilizarile corporale vor fi recunoscute tot in categoria de imobilizari corporale, chiar daca nu contribuie direct la beneficii economice, aminteste Adrian Benta, fiind insa oferita posibilitatea sa se realizeze beneficii economice din alte active conexe acestora.

De asemenea, explica Adrian Benta, legiuitorul lasa rationamentul profesional in stabilirea criteriilor pentru recunoasterea unui activ imobilizat. Astfel, noteaza consultantul, prin manualul de politici contabile vor fi stabilite conditiile specifice entitatii pentru recunoasterea unei imobilizari corporale.

De asemenea, o alta schimbare survine in ce priveste tratamentul contabil al cheltuielilor/investitiilor ulterioare in legatura cu activele imobilizate. Astfel, consultantul Adrian Benta explica:

"Daca ulterior achizitiei unui activ imobilizat se efectueaza cheltuieli in legatura cu acesta, acestea vor fi inregistrate ca modernizare cand se vor realiza beneficii economice din aceste cheltuieli. Daca nu se realizeaza beneficii economice, sunt considerate cheltuieli ale perioadei", fiind un element nou faptul ca se elimina analiza criteriului de imbunatatire a parametrilor tehnici.

In plus, potrivit aceleiasi surse, in cazul in care exista un teren sau o cladire ce anterior au fost reevaluate si se realizeaza o vanzare partiala a acestora, poate fi capitalizata diferenta din reevaluare numai aferenta partii cedate si se inregistreaza in contul 1065 "Rezerve din reevaluare".

Tot Legestart.ro informeaza cu privire la faptul ca acele creante preluate prin cesionare se vor inregistra in contabilitate prin articolul contabil 461 "Debitori diversi" = 462 "Creditori diversi" la valoarea costului de achizitie. Valoarea nominala a creantei preluate se va regasii in contul extrabilantier 809 "Creante preluate prin cesiune".


Un element importan il constituie achizitia de creante, prezentata in Notele explicative. Se aduc masuri tranzitorii pentru aducerea creantelor cesionate la costul de achizitie, explica Adrian Benta pentru Legestart.ro:

Corectiile se realizeaza in functie de veniturile sau cheltuielile in legatura cu aceasta ajustare prin articolele contabile: 654 "Pierderi din creante si debitori diversi" = 461 "Debitori diversi" si, concomitent, se reiau la venituri ajustarile pentru depreciere inregistrate in relatie cu acestea, articol contabil 496 "Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi" = 7814 "Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante".

 


Citeste mai departe despre modificarile aduse de Ordinul 1802/ 2014 care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009OMFP nr. 1898/2013imobilizarile corporalereglementari contabilecreante


Data aparitiei: 24 Martie 2014

Votati articolul "OMFP 3055/2009 - Reglementari contabile valabile de la 1 ianuarie 2014":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X