Intrebare:
Suntem o societate comerciala pe actiuni filiala a unei societati nationale (S.A.) prestatoare a unui servici de interes public. S-a hotarat de catre AGA a societatii mama majorarea titlurilor de participare / majoare de capital pt modernizari si reparatii la filiala, sub forma de lichiditati. In urma controlului Curtii de Conturi desfasurat la societatea mama, filialei i s- a cerut sa explice cum au fost cheltuiti acei bani.
Punctul de vedere al Curtii de conturi exprimat de conducatorul economic al soc mama este ca la justificarea utilizarii banilor sa se depaseasca suma cu care s-a contribuit initial cu TVA -ul aferent intrucat lucratorii Curtii de Conturi motiveaza ca Tva -ul s-a dedus prin achizitia de lucrari de reparatii si modernizari de la respectivi furnizori.
Mai concret daca majorarea a fost de 100 lei, filiala trebuie sa justifice 119 lei.
Raspuns (dat in 16.08.2006):
Deoarece nu ati transmis mai multe detalii, presupunem ca prin actiunea sa de control, Curtea de Conturi a considerat suma primita de filiala ca un fond destinat realizarii de investitii proprii, fara ca suma sa fie incadrata la disponibilitati banesti rezultate din majorarea de capital social.
In acest context, in situatia in care suma transferata filialei de catre societatea mama are ca sursa finantarea de la bugetul de stat, filiala avea obligatia sa reintregeasca disponibilitatile de investitii primite cu T.V.A. aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate, destinate realizarii obiectivelor proprii de investitii, dedusa pe baza documentelor fiscale primite de la diversi furnizori.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Prin Codul fiscal, la cap. 10 ,, Regimul deducerilor,, , art. 145 ,,Dreptul de deducere,, se prevede faptul ca sumele deduse in cursul anului fiscal pentru obiectivele proprii de investitii pot fi utilizate numai pentru plati aferente aceluiasi obiectiv de investitii. In situatia in care in cursul anului curent sumele reprezentand T.V.A. dedusa din facturi de investitii nu sunt utilizate, acestea trebuie virate la bugetul de stat la incheierea exercitiului financiar. In situatia dvs. ca filiala, suma neutilizata trebuia restituita societatii mama care avea obligatia sa o vireze la randul sau bugetului de stat.
De fapt, printre multe alte obiective de natura financiara, rolul Curtii de Conturi, este de a verifica prin controalele efectuate modul de utilizare a sumelor primite de la bugetul de stat de catre o societate cu capital de stat sau majoritar de stat.