email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura externa de marfa

Intrebare:

    1. O factura externa de marfa a fost emisa de catre furnizorul extern doar cu valoarea marfii. DVI-ul a fost intocmit pe valoarea respectiva, insa furnizorul mi-a trimis spre luare in evidenta factura de transport. Ca sa o pot plati a trebuit sa platesc 16% impozit pe operatiuni cu sediul in strainatate in loc de TVA. Ce operatiuni ar trebui sa fac suplimentar; autofacturarea este necesara in acest caz?
    2. La un contract de inchiriere intre societatea noastra si o persoana fizica, cheltuielile de intretinere, telefon, cablu, gaze, electricitate sosesc inregistrate pe numele proprietarului. Cum se inregistreaza in contabilitate?

Sunt deductibile si evidentiez TVA?

Raspuns (dat in 27.02.2006):

1. Conform prevederilor Legii nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, art. 115, lit. k, sunt impozabile in Romania veniturile din serviciile prestate in Romania, cu exceptia veniturilor incasate din transportul international si prestarile de servicii accesorii. Deci nu aveati obligatia retinerii la sursa si a virarii la bugetul general consolidat a impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente. In astfel de situatii, pentru a evita eventualele interpretari eronate din partea organelor de inspectie fiscala, va recomandam ca in viitor, daca mai apar situatii de acest gen, sa solicitati transportatorului certificatul de rezidenta fiscala. Acest ceritificat va fi util deoarece in majoritatea conventiilor de evitare a dublei impuneri, la art. 8 ,,Intreprinderi de transport,, se face precizarea ca beneficiile realizate din exploatarea in trafic international a vehiculelor feroviare sau rutiere pot fi impuse numai in statul contractant unde este situat sediul conducerii efective a intreprinderii, in afara de cazul in care intreprinderea din celalalt stat isi desfasoara acolo activitatea printr-un sediu stabil. In opinia noastra, transportul de marfa nu poate fi considerat un serviciu de sine statator astfel incat sa fie supus regimului de taxare inversa prin autofacturarea contravalorii acestuia si inregistrarea in contabilitatea firmei dvs. prin formula 4426 = 4427.

In conditii normale, contravaloarea serviciilor de transport facturate de furnizorul dvs., in functie de conditia de livrare prevazuta in contract, trebuie sa intre in baza de impozitare a T.V.A. in vama si astfel sa fie supusa impozitarii T.V.A.

Taxa astfel calculata trebuie platita efectiv in vama iar in baza declaratiei vamale de import aveti posibilitatea sa va exercitati dreptul de deducere. Precizam de asemenea faptul ca valoarea transportului de marfa pe parcurs extern trebuie sa intre in costul de achizitie al marfurilor, nu in contul 624.

Astfel, consideram ca ar fi fost corect daca la primirea facturii de transport pe parcurs extern de la furnizorul dvs. ati fi revenit la biroul vamal pentru a corecta situatia data prin rectificarea declaratiei vamale de import initiala si plata efectiva a T.V.A. inclusiv accesoriile (dobani, penalitati) aferente pentru plata cu intarziere a obligatiei. Accesoriile se calculeaza pentru intervalul cuprins intre data acordarii liberului de vama conform declaratiei vamale de import initiale si data actului constatator intocmit de organele vamale la prezentarea facturii de transport a marfurilor importate.

In calitate de importator, firma dvs. are obligatia de a determina si declara valoarea corecta a marfii in vama prin prezentarea de facturi sau de alte documente de plata a marfii si a cheltuielilor pe parcurs extern, aferente acesteia.

Conform art. 77 din L. nr. 141 din 24 iulie 1997 privind Codul vamal al Romaniei, la valoarea in vama, se adauga si urmatoarele elemente de calcul care nu au fost cuprinse in pretul bunurilor facturat de furnizorul extern:

  • cheltuielile de transport al marfurilor importate pana la frontiera romana;
  • cheltuielile de incarcare, de descarcare si de manipulare ale marfurilor pe parcurs extern;
  • costul asigurarii pe parcursul extern.

2. Pentru facturile de utilitati (telefon, gaze, energie electrica) aferente spatiului inchiriat nu aveti posibitatea sa va exercitati dreptul de deducere a T.V.A. inscrisa in documente deoarece pe aceste documente nu este mentionat numele firmei dvs. cu precizarea datelor de identificare.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, sunt deductibile cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal. Deductibilitatea acestor cheltuieli se stabileste in limita corespunzatoare suprafetelor inchiriate conform contractului incheiat cu proprietarul persoana fizica. Dupa cum se poate constata, nu se considera deductibile cheltuielile de functionare si intretinere in situatia in care cladirea aflata in proprietatea persoanei fizice este destinata exclusiv inchirierii, fara a fi folosita si in scop personal. Daca va aflati in aceasta situatie, pentru a beneficia de dreptul de deducere a cheltuielilor si a T.V.A., va recomandam ca pe intreaga perioada a contractului de inchiriere, sa incheiati contracte cu furnizorii de utilitati, astfel incat facturile fiscale sa fie emise direct pe numele firmei dvs. in calitate de cumparator. In situatia in care nu veti incheia contracte cu furnizorii de utilitati, facturile fiscale primite, platite si operate in registrul de casa pe baza chitantelor, se inregistreaza pe cheltuieli nedeductibile din punct de vedere fiscal (contul 658 analitic distinct). In cheltuieli nedeductibile se inregistreaza de asemenea si valoarea T.V.A. inscrisa pe facturile fiscale primite.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 11 Octombrie 2006

Votati articolul "Factura externa de marfa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X