email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TOP 3 STIRI din domeniul contabil si fiscal: Criza PFA, declaratii fiscale octombrie si deducerea CASS

pfadeclaratii fiscale octombriepersoane fizice autorizateradiere automata pfadeducerea cass

Incepem sinteza noastra cu o reamintire a unei situatii care ne-a fost recent adusa in atentie: criza PFA-urilor carora li se va interzice, daca un proiect de ordin ajuns recent pe masa deputatilor va fi aprobat, sa aiba o autorizatie valabila pentru mai mult de trei tipuri de activitati.

Criza majora a PFA-urilor! Risc de radiere automata si noua limitare la numai 3 tipuri de activitati

Deputatii din comisia pentru industrie si servicii au votat recent un proiect care modifica semnificativ regimul persoanelor fizice autorizate (PFA). Daca impozitarea dubla sau tripla in unele situatii dovedea deja fiscalizarea excesiva impusa acestor persoane din 2016, noile reguli limiteaza drastic activitatea PFA-urilor si le pune intr-o situatie extrem de nefavorabila.

In concret, toate persoanele fizice inregistrate ca PFA nu vor mai obtine autorizare decat pentru maximum trei tipuri de activitati, conform noilor reguli care urmeaza sa fie votate in plenul Camerei Deputatilor. In plus, PFA-urile vor fi obligate sa isi actualizeze corespunzator autorizarea cel tarziu pana la inceputul anului 2017, in caz contrar FIIND RADIATE din registrul comertului.

Acest proiect este intocmit pentru aprobarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, II si IF, include mai multe reglementari care vor afecta modalitatea de functionare a acestora. Potrivit PortalPfa.ro, documentul legislativ a fost adoptat de senatori in anul 2008 si a ajuns abia acum a ajuns pe ordinea de zi a deputatilor.

CUM RISCA PFA-URILE SA RAMANA FARA AUTORIZATIE DIN 2017!

Aceste modificari care se vor aplica tuturor PFA-urilor urmau sa fie aprobate in Parlament chiar miercuri, asa cum atrage atentia portalul Profit.ro care aminteste, totodata, ca amanarea s-a produs deoarece "deputatii au decis cu doar cateva minute inaintea sedintei sa discute alte proiecte, amanand deocamdata dezbaterea pe acest subiect". De asemenea, se mentioneaza ca raportul comisiei de specialitate care a aprobat aceste masuri a fost transmis in urma cu o saptamana spre adoptare in plen.

Conform informatiilor transmise de sursa amintita, o persoana fizica inregistrata ca PFA va avea dreptul sa solicite autorizarea pentru CEL MULT TREI clase de activitate, inclusiv clase de activitati conexe, prevazute in Codul CAEN.

Aceasta limitare a optiunilor e justificata de catre parlamentari prin faptul ca este necesar ca "numarul maxim al activitatilor pentru care poate fi autorizata o persoana fizica sa fie stabilit in raport cu pregatirea sa profesionala", scrie sursa de mai sus.

Evident, stim deja ca pregatirea profesionala a unui PFA poate permite inscrierea pentru mai multe tipuri de activitati si ca acest argument nu este unul valid din acest punct de vedere.

Cititi aici despre toate celelalte modificari!

 


Continuam sinteza cu DECLARATIILE FISCALE cu termen in luna octombrie 2015


Redam mai jos lista ANAF cu declaratiile fiscale care au termen-limita stabilit in luna octombrie 2015. Regasiti astfel obligatiile de plata si declarative pe care le avem, dupa caz, in calitate de contribuabili.

Miercuri, 7 octombrie

Depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania Formular 092

Contrib. inreg. in scop de TVA care utilizeaza ca per. fisc. trimestrul si care au efect. o achizitie intracomunit. taxabila in RO, fiind astfel obligati sa‑si modif. per. fiscala, devenind platitori de TVA lunar.

OPANAF 1165/2009

Luni, 12 octombrie

Depunerea Declaratiei de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art.152 din Codul fiscal Formular 096

Persoanele impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din C.F., care nu au depasit plafonul de scutire si care doresc sa fie scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.


Cititi aici lista completa.


De asemenea, prezentam si un Zoom fiscal: vorbind, mai exact, de unele prevederi aduse de OANAF 2203/2015 in ce priveste deducerea CASS in cazul veniturilor din inchiriere.

Deoarece de multe ori exista riscul de a trece cu vedere anumite prevederi de actualitate, ne dorim sa reamintim unele dintre aspectele modificate recent sau implementate in ultima perioada, pentru a veni pe aceasta cale in folosul persoanelor interesate de subiectul in cauza.

Discutam asadar, prin randurile de mai jos, despre acordarea deductibilitatii CASS-ului pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere).

Astfel, prin Ordinul Presedintelui ANAF nr. 2203/2015 – OANAF 2203/2015  a fost aprobata procedura privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa cum urmeaza:

Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor se deduc de organul fiscal din veniturile realizate pe fiecare sursa, indiferent daca determinarea venitului net se face in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli.

In vederea acordarii deductibilitatii contributiilor, organul fiscal competent recalculeaza baza impozabila din cedarea folosintei bunurilor, pe fiecare sursa de realizare a venitului. Recalcularea bazei impozabile se efectueaza pentru urmatoarele tipuri de venituri:

- din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si din arendare;
- din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de cinci contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria veniturilor din activitati independente;
- din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinta proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si cinci camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica;
- din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinta proprietate personala, avand o capacitate de cazare peste cinci camere de inchiriat.

Continuarea aici.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfadeclaratii fiscale octombriepersoane fizice autorizateradiere automata pfadeducerea cass


Data aparitiei: 01 Octombrie 2015

Votati articolul "TOP 3 STIRI din domeniul contabil si fiscal: Criza PFA, declaratii fiscale octombrie si deducerea CASS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X