Deoarece de multe ori exista riscul de a trece cu vedere anumite prevederi de actualitate, ne dorim sa reamintim unele dintre aspectele modificate recent sau implementate in ultima perioada, pentru a veni pe aceasta cale in folosul persoanelor interesate de subiectul in cauza.
Discutam asadar, prin randurile de mai jos, despre acordarea deductibilitatii CASS-ului pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere).
Astfel, prin Ordinul Presedintelui ANAF nr. 2203/2015 – OANAF 2203/2015 a fost aprobata procedura privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosintei bunurilor, in vederea acordarii deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa cum urmeaza:
Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor se deduc de organul fiscal din veniturile realizate pe fiecare sursa, indiferent daca determinarea venitului net se face in sistem real, pe baza normelor de venit sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli.
In vederea acordarii deductibilitatii contributiilor, organul fiscal competent recalculeaza baza impozabila din cedarea folosintei bunurilor, pe fiecare sursa de realizare a venitului. Recalcularea bazei impozabile se efectueaza pentru urmatoarele tipuri de venituri:
- din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si din arendare;
- din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de cinci contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria veniturilor din activitati independente;
- din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinta proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si cinci camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica;
- din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinta proprietate personala, avand o capacitate de cazare peste cinci camere de inchiriat.
Contributia de asigurari de sanatate anuala datorata, alocata venitului realizat corespunzator fiecarei surse se deduce din:
- venitul net anual declarat in formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", in cazul contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei;
- venitul net declarat in formularul 260 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate precum si obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale", in cazul contribuabililor care nu au obligatia depunerii formularului 200;
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Manual de politici contabile - Stick USB
- venitul declarat in formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate";
- venitul baza de calcul al impozitului din formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din arendare.
In vederea determinarii venitului net anual impozabil, pierderea reportata din anii anteriori se deduce din suma stabilita, dupa deducerea contributiei de asigurari de sanatate anuala. Organul fiscal determina impozitul pe venitul net anual datorat si emite formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru
veniturile realizate din Romania de persoanele fizice" sau formularul 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice", dupa caz.
Prevederile Ordinului Presedintelui ANAF nr. 2203/2015 se aplica pentru veniturile realizate de persoanele fizice incepand cu 1 ianuarie 2014.
Sursa: AJFP Calarasi