email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilantul anului 2005 trebuie auditat sau nu, inainte de depunere sau dupa?

Intrebare:

Societatea noastra a intocmit pana acum situatii financiare simplificate dar in anul 2004 si 2005 am depasit toate cele trei criterii prevazute la punctul 3 alin. 1 din Ordinul nr. 1752/2005 publicat in M. Of. Nr. 1080/2005. Deci, din anul 2006 societatea noastra se incadreaza potrivit Reglementarilor Contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene.

Intrebarea noastra este daca bilantul anului 2005 trebuie auditat sau nu, inainte de depunere sau dupa si daca trebuie, pana la ce data?

Raspuns (dat in 08.04.2006):

Potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 94 din 29 ianuarie 2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate (M.O. nr. 85/2001), societatile care indeplineau criteriile de mai jos, pentru perioada 2001-2005 erau obligate sa aplice aceste reglementari:

_____________________________________________________________________

Sfarsitul Cifra de afaceri Total active pentru Numarul mediu

exercitiului a anului anterior anul anterior de salariati ai

financiar (euro) (euro) anului anterior____

31 dec. 2001 peste 9 milioane peste 4,5 milioane 250

31 dec. 2002 peste 8 milioane peste 4,0 milioane 200

31 dec. 2003 peste 7 milioane peste 3,5 milioane 150

31 dec. 2004 peste 6 milioane peste 3,0 milioane 100

31 dec. 2005 peste 5 milioane peste 2,5 milioane 50

______________________________________________________________________

In primul an de aplicare, situatiile financiare ale agentilor economici carora li se aplicau aceste reglementari se intocmeau in conformitate cu Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, si cu regulamentul pentru aplicarea acesteia, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 704/1993. Situatiile financiare astfel intocmite erau depuse la organele in drept pana la data de 15 aprilie a anului urmator. Aceste situatii erau retratate si depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana la data de 30 septembrie a anului urmator celui de raportare.

In acest timp intervenea si obligativitatea auditarii situatiilor financiare retratate, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, cu modificarile ulterioare.

Societatile comerciale care nu indeplineau criteriile de marime prevazute in tabelul de mai sus puteau solicita aplicarea reglementarilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 94/2001 numai dupa aprobarea prealabila din partea Ministerului Finantelor Publice pe baza solicitarii adresate Directiei de reglementari contabile.

De asemenea se impunea in mod imperativ ca acele societati care indeplineau criteriile de marime sau ca urmare a optiunii lor, aplicau aceste reglementari, sa asigure continuitatea aplicarii acestora si auditarea situatiilor financiare conform reglementarilor nationale in domeniu.

Potrivit dispozitiilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1775/2004 privind unele reglementari in domeniul contabilitatii (M.O. nr. 27 bis din 10 ianuarie 2005), pentru exercitiul financiar al anului 2005 se aplicau Reglementarile contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 306/2002, cu modificarile ulterioare, si Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 94/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Societatile care indeplineau criteriile de marime mai sus prezentate la sfarsitul anului 2004, puteau aplica reglementarile prevazute in Omfp nr. 94/2001, cu modificarile ulterioare, in anul 2005, numai daca optau pentru acest lucru (a se vedea art. 2 lit. b) din Ordin.

In cazul in care nu optau pentru aplicarea standardelor de contabilitate, situatiile financiare ale anului 2004, intocmite potrivit reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, cu modificarile ulterioare, inclusiv microintreprinderile, depuneau situatiile financiare intocmite potrivit Omfp nr. 306/2002, in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului.

Incepand cu anul 2006 se aplica prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, publicat in M.O. nr. 1080 din 30 noiembrie 2005.

Conform reglementarilor introduse prin acest Ordin, societatile care la data bilantului, respectiv 31.12.2006, depasesc limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii, denumite in continuare criterii de marime:

- total active: 3.650.000 euro;

- cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;

- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50

intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:

- bilant;

- cont de profit si pierdere;

- situatia modificarilor capitalului propriu;

- situatia fluxurilor de trezorerie;

- note explicative la situatiile financiare anuale.

Rezulta ca, daca pana in anul 2006 ati intocmit situatii financiare anuale simplificate, conform legii, veti intocmi situatiile financiare anuale prevazute mai sus numai daca in doua exercitii financiare consecutive depasiti limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime.

Pentru situatiile financiare ale anului 2006, intocmite potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, incadrarea in criteriile de marime se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar al anului 2006, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale anului 2005.

Numai atunci cand veti indeplini aceste criterii si veti intocmi situatii anuale in conformitate cu criteriile de marime veti audita situatiile financiare, potrivit legii.

Referitor la intrebarea d-voastra privind auditarea situatiilor financiare ale anului 2005, mentionam ca potrivit reglementarilor legale prezentate, nu este obligatoriu acest lucru.

Conform standardelor de audit, auditarea situatiilor financiare se face dupa completarea si semnarea lor, inainte de depunerea la organele fiscale teritoriale. Numai in cazul in care intervin elemente semnificative care pot influenta decizia celor care consulta situatiile financiare ale societatii d-voastra, atunci se vor face modificarile cuvenite in Raportul de audit, dupa depunerea situatiilor financiare.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 26 Octombrie 2006

Votati articolul "Bilantul anului 2005 trebuie auditat sau nu, inainte de depunere sau dupa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X