In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate inactiva fiscal cu o cifra de afaceri care depaseste plafonul de TVA si care colecteaza si plateste TVA la toate livrarile. Firma incaseaza in perioada de inactivitate un avans pentru care colecteaza, plateste TVA si depune lunar declaratia 311.
Consutantul fiscal ne va ajuta astfel sa stabilim daca prin stornarea avansului si intocmirea facturii de livrare, TVA-ul datorat la livrare aferent avansului se anuleaza avand in vedere ca societatea s-a reactivat, a devenit platitoare de TVA si livrarea serviciilor a avut loc dupa inscrierea in scopuri de TVA.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Spre deosebire de persoana impozabila al carui cod de TVA este anulat din oficiu, poate recupera, prin regularizare, suma TVA colectata aferenta avansului, doar persoana impozabila cu cod valid de TVA care a incasat un avans. Recuperarea se efectueaza la momentul livrarii bunurilor, odata cu emiterea facturii de livrare, concomitent cu factura de stornare a avansului, operatiune cunoscuta sub denumirea de regularizare.
Suma TVA colectata, inscrisa cu semnul minus in factura de regularizare emisa, dar si suma TVA colectata, cu semnul plus, din factura de livrare a bunurilor, se evidentiaza de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, rezultand TVA de plata sau TVA de rambursat. Rezulta TVA de plata datorata bugetului de stat numai in situatia in care suma TVA deductibila din perioada fiscala de raportare este mai mica decat suma TVA colectata.
La randul sau, la primirea facturii de regularizare din partea furnizorului inregistrat in scopuri de TVA, cumparatorul ajusteaza dreptul de deducere exercitat initial pentru avansul achitat si exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferenta bunurilor achizitionate. in baza facturii de livrare primite.
In acest context, trebuie retinut faptul ca beneficiarul nu are drept de deducere a sumei TVA deductibile aferente unui avans platit sau unei achizitii efectuate de la o persoana impozabila al carui cod de TVA este anulat din oficiu, aspect reglementat prin art. 11, alin. (1^4) “Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabilii persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. ”
Astfel, persoana impozabila al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu, dar care s-a reinregistrat in scopuri de TVA, nu are dreptul sa regularizeze, la momentul livrarii bunurilor dupa reinregistrare, suma TVA colectata prin factura emisa in perioada in care codul sau de TVA era anulat, platita efectiv bugetului de stat si raportata prin declaratia cod 311. La momentul livrarii bunurilor dupa reinregistrarea in scopuri de TVA, persoana impozabila respectiva storneaza factura de avans emisa care cuprinde si TVA, dar fara a recupera de la bugetul statului suma TVA colectata si platita efectiv bugetului de stat. Valoarea totala a facturii de stornare a avansului care include si TVA, se ia in considerare doar pentru diminuarea creantei fata de clientul sau.
Examen Consultant Fiscal 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Practic, in situatia prezentata, persoana impozabila colecteaza TVA, atat la incasarea avansului, suma fiind declarata prin formularul 311, cat si la livrarea bunurilor pentru care s-a incasat avansul respectiv, suma fiind decontata prin formularul cod 300, spre deosebire de cumparator care exercita dreptul de deducere o singura data, in baza facturii primite pentru achizitia bunurilor.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal