email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 088 si problemele pe care le intampina contribuabilii

formularul 088procedura inregistrare tvadeclaratia 088administratori2016anaf

Nu putem sa discutam despre unele formulare la acest inceput de an decat folosind termeni care amintesc de probleme si obstacole in calea unei fiscalitati relaxate.

Procedura inregistrarii sau neinregistrarii in scopuri de TVA a fost astfel inutil complicata si a adus cu sine nenumarate probleme prin formularul 088 modificat.

Formularul modificat de ANAF printr-un ordin aparut la inceputul anului obliga in prezent contribuabilii sa completeze nenumarate informatii si sa depuna mai multe documente care ingreuneaza procedura de inregistrare in scopuri de TVA.

Se cer astfel informatii detaliate cu privire la administratorii si actionarii societati, informatii privind studiile acestora (inclusiv depunerea diplomelor), veniturile obtinute in ultimul an (indiferent de sursa), precum si daca au fost la conducerea unor alte firme cu datorii sau intrate in insolventa.

Intr-o analiza pe aceasta tema, portalul Cursdeguvernare.ro aminteste cand trebuie depuse informatiile privind administratorii si actionarii, precum si care sunt acele detalii cerute de ANAF:

"Formularul 088 Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA va trebui completat in patru situatii:

    - in momentul in care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA;
    - atunci cand este depasit plafonul de 220.000 de lei si persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA;
    - in momentul in care se schimba sediul social - chiar daca firma este deja inregistrata in scopuri de TVA
    - atunci cand se schimba administratorii si/sau a asociatii - chiar daca firma este deja inregistrata in scopuri de TVA".

In acest moment, noi modificari pe care ar trebuie sa le efectueze ANAF pentru simplificarea procedurii intarzie sa apara.

Referitor la aceasta procedura care obliga la furnizarea atator informatii, consultantul fiscal Adrian Benta a explicat, citat de Capital.ro, ca "atata timp cat in directivele comunitare si in diverse pronuntari ale Curtii Europene de Justitie regasim incriminate tocmai astfel de proceduri, ne punem intrebarea fireasca daca aceasta tendinta va continua si ne va conduce intr-o situatie de infringement pe TVA impotriva Romaniei sau vom intelege cu totii ca actiunile de combatere a evaziunii fiscale trebuie facute chirurgical, prin reactii la cazuri punctuale, avand in vedere ca totusi ANAF este unul dintre cei mai mari angajatori din Romania si poate dispune de echipe competente".

Greutatea majora apare, de exemplu, atunci cand "administratori straini, numiti de societati straine la conducerea filialelor romanesti nou infiintate, au trebuit sa faca proba studiilor si a veniturilor personale globale obtinute de acestia in fata autoritatii romane in scopul obtinerii codului de TVA", a amintit aceeasi sursa de stiri.

Cum este si firesc, ingreunarea unor proceduri care ar trebui sa se deruleze cu usurinta pot face ca numarul de investitii straine sa scada.


Informatii privind procedura de depunere a formularului 088 in anul 2016 gasiti AICI.
 


De asemenea, puteti descarca mai jos softul A pentru Formular 088 actualizat la 2 februarie 2016:

Soft A actualizat la 2 februarie 2016

Declaratia 088 - Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA conform OPANAF nr.3841/29.12.2015


 

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 088procedura inregistrare tvadeclaratia 088administratori2016anaf


Data aparitiei: 17 Februarie 2016

Votati articolul "Formularul 088 si problemele pe care le intampina contribuabilii":
Rating:

Nota: 4.22 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X