In randurile de mai jos, analiza noastra face referire la o societate cu doi asociati romani. Unul dintre ei este si administrator si a depasit plafonul de TVA in data de 10 07.2016. Vom vedea care sunt pasii, termenele si documentele de depus pentru a obtine CIF. In cazul in care nu obtine cod de TVA, vom stabili cum facturam si ce declaratii se depun, tinand cont de faptul ca plafonul e deja depasit.
Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuie sa depuna la organele fiscale declaratia de mentiuni - formular 010, avand completata rubrica "Date privind vectorul fiscal", sectiunea taxa pe valoarea adaugata, insotita de Declaratia 088 si documentatia prevazuta de legislatia in vigoare pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitate economica, dupa caz, conform Ordin ANAF 3841/2015 asa cum a fost modificat de Ordinul ANAF 2048/2016.
Declaratiile de mai sus se depun la organul fiscal in termen de 10 zile din prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care s-a depasit plafonul conform art 310 alin 6, mai jos redat:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
"6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316."
Organul fiscal competent poate aproba sau respinge cererea de inregistrare in scopuri de TVA, ca urmare a analizei informatiilor cuprinse in cererea de inregistrare in scopuri de TVA sau declaratia de inregistrare/mentiuni, dupa caz, prin care persoana impozabila cere inregistrarea in scopuri de TVA si in documentele anexate.
In cazul respingerii Deciziei de inregistrare in scop de TVA, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA si, implicit, pentru a-si putea deduce TVA aferenta achizitiilor societatea va trebui sa depuna o noua declaratie 088, dupa inlaturarea motivelor care au condus la neinregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA.conform art. 316 alin. 12 din Codul fiscal.
Pe perioada in care societatea are obligatia colectarii TVA pentru prestarile de servicii efectuate in perioada in care nu are un cod valabil de TVA, aceasta trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru prestarile de servicii efectuate, respectiv sa depuna formularul (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g sau lit. h) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal", in conformitate cu prevederile art. 324 alin. 10 din Codul fiscal si OPANAF 795/2016.
Raspuns oferit pentru
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor