Desi eliminarea formularului 088 a fost o masura ceruta de mediul de afaceri, neinlocuirea acestei eliminari cu o procedura corecta si eficienta a dus aproape imediat la probleme grave in relatia dintre antreprenor si autoritatea fiscala.
In lipsa unei proceduri unitare de analiza pentru acordarea codului de TVA, nu exista inca resurse in cadrul ANAF pentru o astfel de analiza. In aceasta privinta, citata de Agerpres, Angela Rosca, managing partner TaxHouse, a declarat:
"Nu mai exista formularul 088, dar acum e mai rau, pentru ca fiecare cere ce vrea. Macar cu 088 stiam cu ce trebuie sa ne ducem la Fisc, dar acum nu mai stim, pentru ca fiecare Fisc are alta lista, care circula informal. Ne-am bucurat degeaba. Eu, personal, nu m-am bucurat pentru ca am muncit foarte mult sa modificam, sa facem formularul mai digerabil pentru mediul de business onest, si, in sfarsit, cand reusisem sa ne apropiem de un deziderat, s-a anulat. Ne-am bucurat intr-un fel, dar ne-am dat seama ca am cazut intr-o plasa si mai mare, ca acum este mult mai greu. Acum lucrez la inregistrarea a doua firme mari, cu interviuri la ANAF, in fata unor ghisee improprii, cu un personal care nu stie sa intrebe, s.a.m.d".
Aflata la o conferinta pe teme de antreprenoriat, aceasta a explicat ca nu contesta dreptul ANAF de a analiza capacitatea firmelor de a face afaceri, insa isi mentine opinia cu privire la faptul ca instituția nu are personal pregatit in acest scop:
"Este un articol din Codul fiscal care da dreptul ANAF sa faca analiza capacitatii firmei de a face afaceri. Ar fi ideal ca ANAF sa faca aceasta analiza, daca ar putea sa o faca in mod real. Problema pragmatica este, de fapt, ca nu o pot face pentru ca nu au cu cine”.
In ce priveste efectele aplicarii formularului 088, citata de Agerpres, Angela Rosca a declarat:
Cartea verde a contabilitatii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
"Fiscul spune ca au reusit sa mai opreasca din evaziunea pe care ei o percepeau in zona firmelor ascunse in spatele unor persoane care, de fapt, nu aveau bune intentii. Nu cred ca a reusit sa opreasca marea evaziune, dar micro-evaziunea din TVA sau genul de evaziune de tip carusel. Probabil genul acesta s-a oprit, dar cu ce costuri pentru antreprenorii onesti?".
De asemenea, in opinia sa, in lunile urmatoare vor exista controale mai dese ale ANAF la marile companii, cu precadere in domeniul preturilor de transfer. Mai mult, ca o masura la care trebuie sa ne asteptam, a fost amintita si introducerea probabila a impozitului progresiv de la inceputl anului in curs.