O firma cu capital strain, fara nici o reprezentanta in Romania (din Franta), are un contract cu o firma romaneasca pentru a-i executa lucrari de santier. Firma straina achizitioneaza de la firma din Romania un container pentru care dispune livrarea la sediul santierului unde isi desfasoara activitatea. Containerul nu paraseste teritoriul Romaniei si firma straina doreste sa achite contravaloarea containerului in euro. Avand in vedere faptul ca bunul livrat nu paraseste teritoriul Romaniei, ce document trebuie intocmit pentru livrarea acestui container catre un cumparator strain care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei? Deoarece nu este livrare intracomunitara, se colecteaza T.V.A.? Se intocmeste factura cu colectare T.V.A.? Pot incasa euro?
Pentru livrarea bunului pe teritoriul Romaniei aveti obligatia sa emiteti factura in lei prin care colectati T.V.A. deoarece nu va incadrati in regimul operatiunilor scutite cu drept de deducere a T.V.A. care pot fi justificate cu documentele precizate in O.M.F.P. nr. 2.222 din 22 decembrie 2006, publicat in Monitorul Oficial nr. 1.043/29 decembrie 2006. Factura se emite in lei la cursul valutar comunicat de B.N.R. valabil in ziua livrarii bunului.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Emiterea facturii in valuta nu este obligatorie in legislatia fiscala din Romania, dar trebuie emisa deoarece va este necesara la banca pentru justificarea incasarii in valuta a contravalorii bunului livrat. Este necesara si furnizorului pentru contabilizarea achizitiei de bunuri.
In situatia in care intre firma dvs., in calitate de furnizor (persoana juridica rezidenta), si firma din Franta (persoana juridica nerezidenta) are incheiat un contract de livrare bunuri, va este permis prin lege sa incasati in valuta contravaloarea bunurilor livrate, indiferent de locul unde sunt livrate bunurile. Acest fapt este reglementat prin Regula-mentul valutar nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind regimul valutar, publicat in M.Of. nr. 297 din 8 aprilie 2005, modificat si completat prin Regulamentul nr. 6 din 14 iulie 2005, publicat in M.Of. nr. 636 din 20 iulie 2005, art. 2 ,,Operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti prin care se face precizarea ca operatiunile valutare curente intre rezidenti si nerezidenti se efectueaza in mod liber, in valuta si in moneda nationala (leu). Deci va este permis prin lege sa incasati in valuta contravaloarea bunului livrat in euro.