In randurile de mai jos, discutam despre solutia corecta in conditiile in care un asociat unic a cedat partile sociale dintr-o companie altei persoane care a devenit asociat unic si prin declaratia de la Registrul Comertului a sustinut ca nu mai are nicio pretentie fata de respectiva societate. Vom vedea cum se procedeaza cu aportul personal adus de persoana care a parasit societatea. Dupa cedarea partilor sociale, vom vedea cine are dreptul de a retrage aportul personal adus de primul asociat care nu mai face parte din companie.
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea acestora catre una sau mai multe persoane care astfel vor dobandi calitatea de asociati.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Asadar, prin incheierea contractului de cesiune de parti sociale, cesionarul preia de la cedent toate drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de asociat, conferite de partile sociale.
In situatia in care primul asociat a imprumutat societatea cu anumite sume de bani, datoria societatii fata de cedent nu se stinge prin incheierea contractului de cesiune de parti sociale cu exceptia situatiei in care partile au convenit astfel.
Obligatia de restituire este consecinta fireasca a contractului de imprumut. In acest sens, art. 1576 Cod civil defineste imprumutul de consumatie ca fiind un contract prin care o persoana, numita imprumutator, transmite in proprietatea unei alte persoane, numita imprumutat, o catime de lucruri fungibile si consumptibile cu obligatia pentru imprumutat de a restitui la scadenta o cantitate egala de lucru¬ri de acelasi gen si calitate.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
cesiune parti sociale sociale, cesiune, legea contabilitatii, asociati, aportul personal