email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatiile de plata ale angajatorului in legatura cu drepturile de personal

– Lista de control –

Salariul brut – este structurat astfel:

  • salariu de baza;
  • spor de vechime in munca;
  • alte sporuri (spor pentru munca de noapte, spor pentru ore suplimentare, spor pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, spor de toxicitate, spor de confidentialitate etc.);
  • adaosuri, premii;
  • indemnizatie pentru concediu de odihna;
  • indemnizatie de concediu medical suportata din fondul de salarii;
  • alte drepturi de natura salariala.

Retineri din salariul brut:

-contributiile angajatului:

  • contributia individuala la bugetul asigurarilor sociale (9,5%);
  • contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj (1%);
  • contributia la bugetul asigurarilor sociale de sanatate (6,5%);

-impozitul pe veniturile din salarii (16%);

- alte retineri: popriri, rate, pensii alimentare, chirii etc.

Contributiile angajatorului aplicate asupra fondului total de salarii brute lunare:

  • contributia la bugetul asigurarilor sociale: diferenta dintre contributia aprobata pe anul 2007 prin Legea nr. 487 din 29.12.2006 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2007 si contributia individuala a salariatilor (9,5%);

Sintetic, contributia datorata este urmatoarea:

  • contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj (2%);
  • contributia la bugetul asigurarilor sociale de sanatate (6%);
  • contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (in cote diferentiate de la 0,4% la 3,6%, in functie de risc, stabilite pe baza nomenclatorului activitatilor din codul CAEN) prevazuta in H.G. nr. 176 din 20.02.2007 privind aprobarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
  • contributia pentru concedii si indemnizatii (0,85%);
  • contributia pentru fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (0,25%).

    Conditii de munca

    Total contributie

    Contributie datorata de angajator

    Normale

    29%

    29% – 9,5% = 19,50%

    Deosebite

    34%

    34% – 9,5% = 24,50%

    Speciale

    39%

    39% – 9,5% = 29,50%

    Comisionul aplicat asupra fondului total de salarii brute lunare datorat de angajator la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru prestarea urmatoarelor servicii:

    • pastrarea si completarea carnetelor de munca (0,75%);
    • verificarea si certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate de catre angajator in cartile de munca ale salariatilor (0,25%).

    Determinarea deducerii personale lunare

    Persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

    La determinarea deducerilor personale lunare se tine cont de venitul brut lunar din salarii si de numarul de persoane aflate in intretinerea contribuabilului.

    In categoria persoanelor in intretinere pot intra sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale caror venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar. De asemenea, copiii minori ai contribuabilului sunt considerati persoane in intretinere.

    In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.

    Venitul brut lunar din salarii se rotunjeste la leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv si prin neglijarea fractiunilor de pana la 50 de bani.

    – lei –

    Venit brut lunar din salarii (VBL)

    Deducerea personala lunara stabilita pentru un contribuabil in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere

    Fara persoane in intretinere

    Cu o persoana in intretinere

    Cu 2 persoane in intretinere

    Cu 3 persoane in intretinere

    Cu 4 persoane in intretinere

    Pana la 1.000

    250

    350

    450

    550

    650

    De la 1.001 la 3.000

    Ded x( 1 – VBL – 1.000 )2.000

    Peste 3.000

    0

    0

    0

    0

    0

    * unde Ded = Deducerea personala aferenta unui contribuabil cu un venit brut lunar de pana la 1.000 lei, in functie de numarul persoanelor in intretinere.

    Sumele reprezentand deducerile personale pentru venitul brut lunar din salarii cuprins intre 1.001 si 3.000 lei sunt calculate prin rotunjire la 10 lei, in sensul ca fractiunile sub 10 lei se majoreaza la 10 lei.

    Constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale

    Incepand cu data de 01 ianuarie 2007, angajatorii au obligatia de a plati lunar o con-tributie la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale de 0,25% din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariati.

    Din sumele colectate la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se asigura plata creantelor salariale rezultate din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pro-nuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.

    Angajatorii au obligatia de a declara lunar contributia la Fondul de garantare la organul fiscal competent, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale. Termenul de declarare a contributiei reprezinta si termen de plata.

    Din resursele Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale se suporta urmatoarele categorii de creante salariale:

    • salariile restante, pentru o perioada de 3 luni calendaristice;
    • compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca;
    • platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca, pentru o perioada de 3 luni calendaristice;
    • compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale, pentru o perioada de 3 luni calendaristice;
    • indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii, pentru o perioada de 3 luni calendaristice.

    Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

    Atentie! Contributia angajatorilor la bugetul asigurarilor pentru somaj este de 2,25% pentru urmatoarele categorii de persoane asigurate obligatoriu in sistemul asigurarilor pentru somaj:

    • functionari publici si alte categorii de persoane care desfasoara activitati pe baza actului administrativ de numire;
    • persoane care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
    • soldati si gradati voluntari;
    • persoane care au raport de munca in calitate de membru cooperator;
    • alte persoane care realizeaza venituri si care nu sunt incadrate in baza unui contract de munca, indiferent de durata acestuia.
  • NOUTATI Contabile 2024

    Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


    • Aplicarea sistemului e-Factura
    • Sistemul RO e-Transport
    • Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
    • Raportarea SAF-T
    • Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
    • Prelucrare stocuri in sistem lohn

    Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

    ...Vezi AICI detalii complete <<


    Data aparitiei: 11 Aprilie 2007

    Votati articolul "Obligatiile de plata ale angajatorului in legatura cu drepturile de personal":
    Rating:

    Nota: 5 din 5 din 1 voturi

    Urmareste-ne pe Google News

    Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



    ARTICOLE SIMILARE



    Subiectele saptamanii

    • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

      • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

    • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

      • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

    • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

      • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

    • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

      • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

    Atentie, Contabili!

    Contabilitatea se schimba!
    Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

    DESCARCATI GRATUIT
    Raportul Special
    "E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
    X