Fayez Choudhury, Director Executiv al IFAC vorbeste intr-un articol publicat recent pe website-ul Federatiei despre rotatia obligatorie a firmelor de audit. Acest subiect este unul de interes in contextul in care numeroase state implementeaza sau renunta la implementarea rotatiei obligatorii a firmelor de audit, iar la nivelul Uniunii Europene exista foarte multe variatii din punct de vedere al fazelor de implementare, a anuntat recent CECCAR.
Va prezentam exclusiv in traducere in limba romana, in continuare, cateva dintre concluziile prezentate recent de Fayez Choudhury, CEO IFAC.
Rotatia obligatorie a firmelor de Audit – Ne invartim in cerc?
Aceasta este intrebarea adresata de Fayez Choudhury, CEO IFAC. Saptamana trecuta a fost anuntat un program pentru noile cerinte legate de rotatia obligatorie a firmelor de audit. Noua politica cere companiilor sa schime auditorii periodc.
IFAC a stabilit recent intalniri cu liderii international din business si agentii de reglementare si acest contrast reprezinta un prim exemplu ale celor doua principiii pe care participantii le-au cerut celor care stabilesc politicile sa le observe: incepeti cu obiective clare si stabiliti o baza de dovezi clara.
IRBA a propus masurile pentru a "consolida independenta auditului si pentru a accentua protejarea investitorului", sugerand totodata ca "se va observa o imputernicire reala cand oportunitatile vor fi oferite tuturor in mod egal".
Cu toate acestea, MAS (Autoritatea Monetara din Singapore) a aratat ca "studii recente au dus la concluzia ca cel putin pana acum la nivel international nu au fost aduse dovezi concludente care sa arate ca rotatia obligatorie a firmelor are legatura cu o imbunatatire a calitatii auditului".
Mai mult, din observatiile facute de MAS si din feedback-ul primit de la actionari, "MAS admite ca exista si consecinte negative asociate cu rotatia frecventa a auditorilor externi".
Antreprenorii si profesionistii din cadrul IFAC au sugerat in cadrul acestor intalniri recente ca stabilirea unui regulament corect nu tine numai de raspuns, ci de adresarea unei intrebari corecte, in primul rand.
A fi clar de la inceput in ce priveste obiectivele pe care doreste sa le indeplineasca regulamentul e esential. In cazul rotatiei obligatorii ale firmelor de audit, se incearca vizarea calitatii auditorului si protectia investitorilor? E despre competitie si o piata eficienta pentru serviciile de audit? Sau e despre automomizarea economica? Toate acestea sunt prioritati importante si toate isi cer dreptul la o atentie proprie pentru a gasi abordarea care sa determine rezultatele dorite.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Mai multe informatii puteti citi pe pagina dedicata IFAC.