Dobanda penalizatoare
In orice contract pe care il incheiati cu partenerii dvs. de afaceri este este foarte important sa includeti o prevedere referitoare la sumele pe care partile trebuie sa le plateasca in cazul in care nu isi indeplinesc obligatiile asumate ("dobanzile penalizatoare").
In raporturile de afaceri pot aparea situatii care sa produca dobanzi penalizatoare atunci cand furnizorul de bunuri si/sau servicii livreaza bunurile/presteaza serviciile in conformitate cu prevederile contractual (calitate, scadenta, numar etc), dar nu primeste in schimb suma datorata la termenul stabilit.
Potrivit legii (art. 1535 din Codul civil), dobanda penalizatoare curge de la scadenta pana la momentul platii efective. Daca termenul de plata nu a fost prevazut in contract, dobanda penalizatoare curge de la urmatoarele termene:
- dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii de catre client a facturii sau a oricarei altei asemenea cereri echivalente de plata;
- daca data primirii facturii ori a unei cereri echivalente de plata este incerta sau anterioara primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, dupa 30 de zile calendaristice de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor;
- daca legea sau contractul stabileste o procedura de receptie ori de verificare, permitand certificarea conformitatii marfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori cererea echivalenta de plata la data receptiei sau verificarii ori anterior acestei date, dupa 30 de zile calendaristice de la aceasta data.
Nivelul dobanzii penalizatoare
Daca partile nu au trecut in contract un nivel agreat de comun acord al dobanzii pentru plata cu intarziere, se va aplica dobanda legala penalizatoare, calculata potrivit dispozitiilor din Ordonanta Guvernului nr 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Potrivit acestei ordonante, in raporturile dintre profesionisti si intre acestia si autoritatile contractante rata dobanzii legale penalizatoare (datorata de client si calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei) se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR, plus opt puncte procentuale.
In 2016, rata dobanzii de referinta a BNR este de 1,75%, deci rata dobanzii legale penalizatoare este de 9,75%.
Partile pot conveni efectuarea platii in mod esalonat - in acest caz, dobanzile penalizatoare se calculeaza prin raportare la suma scadenta.
Alte prevederi importante ale OG 13/2011
Este important sa retineti si urmatoarele aspecte prevazute de legislatia aplicabila:
- Partile sunt libere sa stabileasca, in contractele pe care le incheie, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.
- Dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie. Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR (1,75%/an).
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- Dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare. Rata dobanzii legale penalizatoare este de 9,75%/an.
- Dobanda trebuie sa fie stabilita prin act scris. In lipsa acestuia se datoreaza numai dobanda legala.
- In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an. Orice clauza prin care se incalca aceasta dispozitie este nula de drept. In acest caz, creditorul este decazut din dreptul de a pretinde dobanda legala.