email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contracte de inchiriere. Care este dobanda pentru intarzierea la plata

Contracte de inchiriere. Care este dobanda pentru intarzierea la plata
contracte de inchiriereanafdobandaong

In cazul unui contract de chirie imobil cu valoarea chiriei stabilita in euro, care este cuantumul maxim de penalitati care se poate aplica, in caz de neplata la termen? Daca este mentionat nivelul maxim permis de O.G. nr. 13/2011 (cap 1, art 4?), care este rata dobanzii de referinta care se ia in calcul, cea de pe BNR sau trebuie sa ne raportam la rata dobanzii de referinta pentru euro (BEC)?

Specialistul nostru raspunde in continuare la aceste intrebari. De asemenea, este important de precizat si care este, in prezent, situatia privind declararea la ANAF a contractelor de inchiriere

Contracte de inchiriere – dobanda la plata: raspunsul specialistului 

Conform OG 13/2011:

Capitolul I Dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti

Articolul 1

(1) Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.

Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013 si a intrat in vigoare vineri, 5 aprilie 2013.

Prin reglementarile din Legea 72 firmele sunt obligate sa isi achite facturile intr-un termen de maxim 30 de zile, daca nu au stabilit altfel impreuna cu partenerii lor de afaceri.

Legea instituie un termen de plata maximal si pentru autoritatile publice care contracteaza bunuri sau servicii din mediul privat.

Referitor la contractele din mediul privat, termenul legal de plata (in cazul in care termenul de plata nu este mentionat intr-un contract) este de 30 de zile calendaristice, calculat:

- de la data primirii facturii;


- de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;
- de la data finalizarii procedurii de receptie

Termenul de plata stipulat in contract in cazul tranzactiilor economice din mediul privat poate fi de maxim 60 de zile calendaristice.
Legea termenelor maximale de plata stabileste ca atat statul, cat si agentii economici din mediul privat datoreaza dobanzi penalizatoare, in cazul in care nu isi achita la timp bunurile sau serviciile achizitionate.

Dobanzile curg de la scadenta pana la momentul platii si se calculeaza potrivit art. 3 din OG nr.13/2011, in cazul in care nu s-a stabilit o alta valoare prin contract.

Daca partile nu au stabilit nivelul dobanzii pentru plata cu intarziere, se va aplica dobanda legala penalizatoare, calculata potrivit dispozitiilor din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar. Rata de referinta a dobanzii legale in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica pe intregul semestru.

In intelesul art. 1 din ordonanta, dobanda remuneratorie este dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei. Se observa, asadar, ca dobanda remuneratorie este remuneratia/ pretul ce se cuvine creditorului pentru folosinta capitalului.

Pentru raporturile incheiate spre exemplu, intre un profesionist (comerciant) si un neprofesionist, dobanda legala remuneratorie va fi egala cu dobanda de referinta BNR.

Dobanda penalizatoare reprezinta dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta. De data aceasta insa dobanda penalizatoare are functia de a sanctiona neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a unei obligatii asumate la scadenta, avand natura unei daune moratorii, notiune cu care opereaza Codul civil.

Conform art. 3 alin. (2) din ordonanta in cauza, rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale (pe relatia profesionist (comerciant)-neprofesionist). Dobanda legala penalizatoare va fi egala cu dobanda de referinta BNR + 4%.

Articolul 4
In raporturile juridice cu element de extraneitate, atunci cand legea romana este aplicabila si cand s-a stipulat plata in moneda straina, dobanda legala este de 6% pe an.

In concluzie, daca persoana fizica sau juridica -parte a contractului de inchiriere, este nerezidenta, va puteti raporta la prevederile art. 4 din OG 13/2011.

In ceea ce priveste incasarile si platile, intre rezidenti conform prevederilor de la art. 3 din Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar republicat, cu modificarile si completarile ulterioare:

"Art. 3 (1)Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta, care se pot efectua si in valuta.

(11)Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).

(2)Toate celelalte operatiuni intre rezidenti care nu fac obiectul alin. (1) si (11) pot fi efectuate, in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.

(3)Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor."

Categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:

a)persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;

b)persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;

c)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;

d)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;

e)persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;

f)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;

g)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;

h)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;"

Prin urmare apreciez ca puteti incasa chiria in lei in functie de cursul BNR al Euro, de la data platii.

Obligatia inregistrarii contractelor la ANAF revine doar persoanelor fizice in calitate de proprietari din 2023 prin D168. In prezent este optional. Prin urmare ONG urile ce inchiriaza spatii nu au obligatia declararii la ANAF.

Fixarea dobanzilor in contract este la latitudinea partilor contractante.

Incasarea chiriei se face in lei pe teritoriul Romaniei, desi in contract pretul il puteti fixa in euro, incasarea se face in lei in functie de cursul unei valute.

Nu se inregistreaza la ANAF contractele de inchiriere in cazul ONG urilor.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin,  expert contabil. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte de inchiriereanafdobandaong


Data aparitiei: 19 Septembrie 2022

Votati articolul "Contracte de inchiriere. Care este dobanda pentru intarzierea la plata":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X