In cazul unui contract de chirie imobil cu valoarea chiriei stabilita in euro, care este cuantumul maxim de penalitati care se poate aplica, in caz de neplata la termen? Daca este mentionat nivelul maxim permis de O.G. nr. 13/2011 (cap 1, art 4?), care este rata dobanzii de referinta care se ia in calcul, cea de pe BNR sau trebuie sa ne raportam la rata dobanzii de referinta pentru euro (BEC)?
Specialistul nostru raspunde in continuare la aceste intrebari. De asemenea, este important de precizat si care este, in prezent, situatia privind declararea la ANAF a contractelor de inchiriere.
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Contracte de inchiriere – dobanda la plata: raspunsul specialistului
Conform OG 13/2011:
Capitolul I Dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti
Articolul 1
(1) Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.
Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013 si a intrat in vigoare vineri, 5 aprilie 2013.
Prin reglementarile din Legea 72 firmele sunt obligate sa isi achite facturile intr-un termen de maxim 30 de zile, daca nu au stabilit altfel impreuna cu partenerii lor de afaceri.
Legea instituie un termen de plata maximal si pentru autoritatile publice care contracteaza bunuri sau servicii din mediul privat.
Referitor la contractele din mediul privat, termenul legal de plata (in cazul in care termenul de plata nu este mentionat intr-un contract) este de 30 de zile calendaristice, calculat:
- de la data primirii facturii;
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;
- de la data finalizarii procedurii de receptie
Termenul de plata stipulat in contract in cazul tranzactiilor economice din mediul privat poate fi de maxim 60 de zile calendaristice.
Legea termenelor maximale de plata stabileste ca atat statul, cat si agentii economici din mediul privat datoreaza dobanzi penalizatoare, in cazul in care nu isi achita la timp bunurile sau serviciile achizitionate.
Dobanzile curg de la scadenta pana la momentul platii si se calculeaza potrivit art. 3 din OG nr.13/2011, in cazul in care nu s-a stabilit o alta valoare prin contract.
Daca partile nu au stabilit nivelul dobanzii pentru plata cu intarziere, se va aplica dobanda legala penalizatoare, calculata potrivit dispozitiilor din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar. Rata de referinta a dobanzii legale in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica pe intregul semestru.
In intelesul art. 1 din ordonanta, dobanda remuneratorie este dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei. Se observa, asadar, ca dobanda remuneratorie este remuneratia/ pretul ce se cuvine creditorului pentru folosinta capitalului.
Pentru raporturile incheiate spre exemplu, intre un profesionist (comerciant) si un neprofesionist, dobanda legala remuneratorie va fi egala cu dobanda de referinta BNR.
Dobanda penalizatoare reprezinta dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta. De data aceasta insa dobanda penalizatoare are functia de a sanctiona neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a unei obligatii asumate la scadenta, avand natura unei daune moratorii, notiune cu care opereaza Codul civil.
Conform art. 3 alin. (2) din ordonanta in cauza, rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale (pe relatia profesionist (comerciant)-neprofesionist). Dobanda legala penalizatoare va fi egala cu dobanda de referinta BNR + 4%.
Articolul 4
In raporturile juridice cu element de extraneitate, atunci cand legea romana este aplicabila si cand s-a stipulat plata in moneda straina, dobanda legala este de 6% pe an.
In concluzie, daca persoana fizica sau juridica -parte a contractului de inchiriere, este nerezidenta, va puteti raporta la prevederile art. 4 din OG 13/2011.
In ceea ce priveste incasarile si platile, intre rezidenti conform prevederilor de la art. 3 din Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar republicat, cu modificarile si completarile ulterioare:
"Art. 3 (1)Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta, care se pot efectua si in valuta.
(11)Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).
(2)Toate celelalte operatiuni intre rezidenti care nu fac obiectul alin. (1) si (11) pot fi efectuate, in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.
(3)Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor."
Categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:
a)persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;
b)persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;
c)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;
d)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e)persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;
f)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;
g)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;
h)persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;"
Prin urmare apreciez ca puteti incasa chiria in lei in functie de cursul BNR al Euro, de la data platii.
Obligatia inregistrarii contractelor la ANAF revine doar persoanelor fizice in calitate de proprietari din 2023 prin D168. In prezent este optional. Prin urmare ONG urile ce inchiriaza spatii nu au obligatia declararii la ANAF.
Fixarea dobanzilor in contract este la latitudinea partilor contractante.
Incasarea chiriei se face in lei pe teritoriul Romaniei, desi in contract pretul il puteti fixa in euro, incasarea se face in lei in functie de cursul unei valute.
Nu se inregistreaza la ANAF contractele de inchiriere in cazul ONG urilor.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin, expert contabil.