Dezbatem in acest material cazul unei societati care are ca domeniu de activitate restaurante si plateste trimestrial impozit specific. Aceasta doreste distribuirea profitului anului 2020 - destinatia dividende.
Expertul nostru prezinta care sunt conditiile pentru repartizarea integrala a profitului anului 2020, pe destinatia dividende, dar si care sunt inregistrarile contabile.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Distribuirea profitului anului 2020 - destinatia dividende: raspunsul specialistului
Conform prevederilor de la art. 19 alin. (1) (3) din legea nr. 82/1991 a contabilitatii, cu modificarile si completarile ulterioare:
(1)In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar, inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.
(2)Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia.
(3)Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
Din punct de vedere contabil, conform prevederilor de la pct. 420-423 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
420.
(1)In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar.
(2)Rezultatul exercitiului se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului.
(3)Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.
421.
(1)Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(2)Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".
Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
422.
(1)Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
(2)Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.
(3)In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile, respectiv din corectarea erorilor contabile.
423.
(1)Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
(2)In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
Conform art. 183 alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte (20%) din capitalul social.
De asemenea, portivit art. 67 alin. (1) si (2) din aceesi lege:
(1)Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2)Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.
Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
In concluzie, puteti repartiza integral profitul anului 2020, pe destinatia dividende, dupa depunerea situatiilor financiare anuale, daca nu ati avut pierderi contabile de acoperit din anii precedenti si daca rezerva legala a fost repartizata potrivit legii, in anii anteriori.
Pentru distribuirea profitului, anului 2020 Adunarea Generala a Asociatilor va intocmi un Proces verbal, in acest sens.
Inregistrarari contabile, in anul 2021. Exemplu:
121 = 1171 profit an 2020 - 100.000 lei
1171 = 457 Dividende an 2020 -100.000 lei
457 = 446 impozit pe dividende 5% asociati persoane fizice -5.000 lei
457 = 5121 Plata dividende catre asociati 95.000 lei
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar.