email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Distribuirea profitului anului 2020 - destinatia dividende. Conditii si inregistrari contabile

Distribuirea profitului anului 2020 - destinatia dividende. Conditii si inregistrari contabile
dividendeprofitimpozit specific

Dezbatem in acest material cazul unei societati care are ca domeniu de activitate restaurante si plateste trimestrial impozit specific. Aceasta doreste distribuirea profitului anului 2020 - destinatia dividende. 

Expertul nostru prezinta care sunt conditiile pentru repartizarea integrala a profitului anului 2020, pe destinatia dividende, dar si care sunt inregistrarile contabile. 
 

Distribuirea profitului anului 2020 - destinatia dividende: raspunsul specialistului
 

Conform prevederilor de la art. 19 alin. (1) (3) din legea nr. 82/1991 a contabilitatii, cu modificarile si completarile ulterioare:

(1)In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar, inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.

(2)Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia.

(3)Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.

Din punct de vedere contabil, conform prevederilor de la pct. 420-423 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:

420.
(1)In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar.
(2)Rezultatul exercitiului se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului.


(3)Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.

421.
(1)Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(2)Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".

Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

422.
(1)Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
(2)Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.
(3)In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile, respectiv din corectarea erorilor contabile.

423.
(1)Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
(2)In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

Conform art. 183 alin. (1) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte (20%) din capitalul social.

De asemenea, portivit art. 67 alin. (1) si (2) din aceesi lege:

(1)Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2)Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.

Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

In concluzie, puteti repartiza integral profitul anului 2020, pe destinatia dividende, dupa depunerea situatiilor financiare anuale, daca nu ati avut pierderi contabile de acoperit din anii precedenti si daca rezerva legala a fost repartizata potrivit legii, in anii anteriori.

Pentru distribuirea profitului, anului 2020 Adunarea Generala a Asociatilor va intocmi un Proces verbal, in acest sens.

Inregistrarari contabile, in anul 2021. Exemplu:
121 = 1171 profit an 2020 - 100.000 lei
1171 = 457 Dividende an 2020 -100.000 lei
457 = 446 impozit pe dividende 5% asociati persoane fizice -5.000 lei
457 = 5121 Plata dividende catre asociati 95.000 lei

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar. 

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendeprofitimpozit specific

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 15 Iunie 2021


Votati articolul "Distribuirea profitului anului 2020 - destinatia dividende. Conditii si inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Ce trebuie atasat la formularul 010 pentru inregistrarea firmei ca angajator

Intrebare: O firma care pana acum nu a avut angajati, a angajat in luna februarie o persoana.
Va rog sa imi spuneti daca trebuie si ce anume trebuie anexat la formularul 010 in aceasta situatie.
Este nevoie sa se ataseze contractul de munca al persoanei respective?

Raspuns: La prima angajare, firma trebuie sa se inregistreze la ITM pentru a obtine un cont de utilizator si...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 15 Iunie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X