email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din dividende: Ghid ANAF privind tratamentul fiscal

Venituri din dividende: Ghid ANAF privind tratamentul fiscal
venituri din dividendedividende interimaredividende anualece sunt dividendele

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov a publicat un material informativ cu privire la tratamentul fiscal al veniturilor din dividende in 2023. In cele ce urmeaza veti afla ce sunt dividendele, cum se repartizeaza dividendele interimare si anuale si alte informatii utile pentru contabili. 

Ce sunt dividendele?

Din punct de vedere fiscal, un dividend este o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare* la acea persoana juridica. 

Se considera dividende din punct de vedere fiscal si se supun aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende:

a) castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv;
b) veniturile in bani si in natura distribuite de societatile agricole, cu personalitate juridica, constituite potrivit Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, unui participant la societatea respectiva drept consecinta a detinerii partilor sociale; 

Ghidul practic al contabilitatii.Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete ofera informatii detaliate privind elementele de bilant, situatiile financiare anuale, modificarea modului de calcul al unor taxe si impozite, principalele corespondente ale conturilor din planul de conturi, exemple practice si studii de caz.

Venituri din dividende - exceptie  

Nu reprezinta dividende: 

a) o distribuire de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei operatiuni de majorare a capitalului social, potrivit Legii societatilor nr. 31/1991; 

b) o distribuire efectuata in legatura cu dobandirea/rascumpararea titlurilor de participare proprii de catre persoana juridica; 

c) o distribuire in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea unei persoane juridice; 

d) o distribuire in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit Legii societatilor nr. 31/1991; 

e) o distribuire de prime de emisiune, proportional cu partea ce ii revine fiecarui participant; 

f) o distribuire de titluri de participare in legatura cu operatiuni de reorganizare, prevazute la art. 32 din Codul fiscal, respectiv fuziunilor, divizarilor totale, divizarilor partiale, transferurilor de active si achizitiilor de titluri de participare intre persoane juridice romane si la art. 33 din Codul fiscal, respectiv fuziunilor, divizarilor totale, divizarilor partiale, transferurilor de active si schimburilor de actiuni intre societati din Romania si societati din alte state membre ale Uniunii Europene. 

Din punct de vedere al Legii societatilor nr. 31/1990 si din punct de vedere contabil 

Dividend: Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat. 

Veniturile din dividende se recunosc cand este stabilit dreptul actionarului de a le incasa. Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat: 

1. optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare (situatii financiare cu scop special destinate repartizarii de dividende) si 

2. anual, pe baza situatiilor financiare anuale, prin care se face regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului. 

Dividende interimare

1. Se repartizeaza in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz; 

2. Se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati; 

3.  Se platesc in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale. 

Citeste si:Dividende interimare: 3 studii de caz si interpretari contabile >>

Dividende anuale

- sunt stabilite de catre adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care aproba repartizarea profitului; 

- se regularizeaza cu dividendele distribuite in timpul anului; 

- plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. in caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr. 13/2011, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea AGA care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare. 

Impozitul pe dividende este un impozit cu retinere la sursa:

➢ Platitorul roman va calcula si declara impozitul in "Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat" – Formular 100 si va plati impozitul la bugetul de stat, in contul unic 55.03.

Atentie! Dividendele primite de la un rezident roman sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite in Romania sau in strainatate.

➢ Platitorul strain va calcula, va declara si va plati un impozit in cota mai favorabila dintre cota prevazuta de legislatia fiscala interna din statul platitorului sau cea prevazuta in conventia de evitare a dublei impuneri ori, dupa caz, in legislatia europeana, daca beneficiarul prezinta certificatul de rezidenta fiscala (si beneficiari au, dupa caz, obligatii declarative si de plata in statul de rezidenta).

Ghidul ANAF despre dividende poate fi consultat integral aici >>


Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din dividendedividende interimaredividende anualece sunt dividendele


Data aparitiei: 13 Octombrie 2023

Votati articolul "Venituri din dividende: Ghid ANAF privind tratamentul fiscal":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X