Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dividende distribuite in anul 2019. Care este monografia contabila?

Data actualizarii: 27 Septembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dividende distribuite in anul 2019. Care este monografia contabila?
cod fiscalprofitdividendelegea societatilor

Care este monografia contabila pentru dividendele interimare distribuite in 2019? Dar documentatia necesara? La aceste intrebari si la altele din aceeasi sfera, ne raspunde mai jos specialistul nostru.

Din trimestrul III al anului 2018, conform modificarilor aduse prin Legea nr. 163/2018, firmele au putut opta pentru repartizarea trimestriala de dividende. Am dezbatut deja avantajele si dezavantajele repartizarii trimestriale a dividendelor.

Luam cazul unei societati care a dorit sa distribuie in fiecare trimestru din anul 2019 o parte din dividende, tinand cont ca la sfarsit de an societatea va avea profit. In afara de hotararea actionarilor mai trebuie sa fie specificat undeva acest lucru? In baza acestei hotarari, se distribuie dividende?

 

Citeste si: Impozitul pe dividende. Cum se corecteaza greselile din Declaratia 205?


Monografia contabila pentru dividendele distribuite in anul 2019: raspunsul specialistului

Potrivit art. 67 alin. 2 din Legea societatilor 31/1990, republicata, astfel cum a fost modificata prin Legea 163/2018 dividendele se pot distribui optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea AGA care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

De asemenea, conform art. 28 alin. 8^1 din Legea contabilitatii 82/1991, asa cum a fost modificata prin art. I pct. 3 din legea 163/2018 obligativitatea intocmirii situatiilor financiare interimare intervine in situatia in care se opteaza pentru repartizarea trimestriala a dividendelor, respectiv atunci cand se opteaza, in cursul exercitiului financiar, pentru repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, urmand ca regularizarea sumelor repartizate in cursul anului sa aiba loc pe baza situatiilor financiare anuale aprobate.

In acest sens se vor avea in vedere prevederile art. III-V din OMFP 3067/2018 conform carora situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar. In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor OMFP 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente. Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii, in limba romana si in moneda nationala si sunt  semnate de persoanele in drept, urmand a fi depuse la unitatile teritoriale ale MFP, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Programul informatic pe baza caruia se intocmeste situatia financiara interimara este de tip S1120-S1121-S1122 si este disponibil la adresa de internet https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/1122_2018.html.

Concluzionand, societatea va putea sa distribuie trimestrial dividende din profitul anului in curs in temeiul art. 67 alin. 2 din Legea societatilor 31/1990, republicata si art. 28 alin. 8^1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, asa cum au fost modificate prin Legea 163/2018, fara a fi neaparata nevoie de modificarea actului constitutiv. Aceasta nu exclude posibilitatea societatii de a-si modifica si actul constitutiv in sensul prevederii posibilitatii de a distribui dividende in cursul anului, prevedere care ar fi conforma cu prevederile legale in materie.

Pentru a distribui dividende din profitul anului in curs este obligatorie intocmirea situatiei financiare trimestriale, aprobarea ei de catre AGA, urmata de hotararea de a distribui profitul net ”interimar” pentru dividende.
 

Inregistrarile contabile specifice sunt:

- distribuirea dividendelor interimare
463 "Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar" = 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

- retinerea impozitului pe dividende
456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" = 446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"

- plata impozitului pe dividende
 446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 5121 "Conturi la banci in lei"

- plata dividendelor interimare
456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" = 5121 "Conturi la banci in lei" (sau 5311 "Casa in lei")

- repartizarea profitului pentru dividende pe baza situatiei financiare anuale
1171 "Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperita" = 457 "Dividende de plata"

- decontarea dividendelor distribuite interimar (daca dividendele distribuite pe baza situatiei financiare anuale sunt mai mari decat cele distribuite interimar in cursul anului)

457 "Dividende de plata" = 463 "Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar".

Daca dividendele distribuite pe baza situatiei financiare anuale sunt mai mici decat cele distribuite interimar in cursul anului, situatia trebuie regularizata, dupa cum urmeaza:

- inregistrarea impozitului pe dividende retinut in plus
446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" = 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

- decontarea din dividendele interimare
456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" = 463 "Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar"

- restituirea dividendelor incasate in plus
5121 "Conturi la banci in lei" (sau 5311 "Casa in lei") = 463 "Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar".




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X