Incepand cu ce data se pot ridica dividende in anul 2022 in urma bilantului interimar la trimestrul I anul 2022? Societatea isi desfasoara activitatea din anul 2022.
Citeste si: Situatii financiare interimare. Ce documente trebuie atasate la repartizarea trimestriala de dividende
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Dividende distribuite interimar 2022: raspunsul specialistului
Pentru dividendele distibuite in baza situatiilor financiare interimare societatea are posibilitatea de a stabili un termen de plata, aprobat de adunarea generala a asociatilor.
Potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificari si completari ulterioare, persoanele juridice pot opta pentru distribuirea trimestriala a dividendelor cuvenite actionarilor, cu respectarea cotei de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel:
„Art. 67. (1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividende.
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar- fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.”
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal.