email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al indemnizatiei de administrator nerezident

indemnizatieadministrator nerezident

TRATA MENTUL FISCAL AL INDEMNIZATIEI DE ADMINISTRATOR NEREZIDENT

Veniturile obtinute de un nerezident ce are calitatea de administrator, fondator sau membru al Consiliului de Administratie, al unei persoane fizice romane, intra sub incidenta art.115 din Codul Fiscal si se taxeaza cu o cota de impozit de 16% asupra venitului brut obtinut pe teritoriul Romaniei.

Daca persoana nerezidenta este rezident al unei tari cu care Romania are incheiata o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, se va aplica cota de impozit din legislatia cea mai favorabila.


Nota: Pentru a putea aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri, nerezidentul este obligat sa prezinte platitorului de venit certificatul de rezidenta fiscala, valabil, obtinut din statul de rezidenta.

Acest impozit este un impozit final, cu retinere la sursa, si se declara lunar pana pe 25 ale lunii urmatoare celei pt care s-a obtinut venitul prin Declaratia 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" si anual prin Declaratia 205 – “ Declaratie informative privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursã, pe beneficiari de venit” pana la 28/29 februarie a anului urmator celui pentru care s-a platit impozit.

Impozitul platit in Romania de catre persoana nerezidenta ce are calitatea de dministrator este deductibil la calculul impozitul final in tara de rezidenta.


Precizare : Conform art.69 Codul de procedura fiscala, orice persoana care este subiect intr-un raport juridic se va inregistra fiscal si va primi un numar de identificare fiscala (NIF) eliberat de catre organul fiscal competent din subordinea ANAF.

In vederea atribuirii NIF persoana fizica straina are obligatia de depunere a declaratiei de inregistrare fiscala in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit pe teritoriul Romaniei.


Cadrul legislativ :


- art.7 alin 1 pct 23; art.115 alin1 lit.j; art.116; art.118; art.119 - Codul fiscal al Romaniei.
- art.69 Codul de Procedura Fiscala

- Legea societatilor comerciale 31/1990

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatieadministrator nerezident


Data aparitiei: 08 August 2007

Votati articolul "Tratamentul fiscal al indemnizatiei de administrator nerezident":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X