Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Concedii neefectuate: Calcul indemnizatie, inregistrare contabila si tratament fiscal

Data aparitiei: 28 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concedii neefectuate: Calcul indemnizatie, inregistrare contabila si tratament fiscal
concediu de odihnaconcediu neefectuatindemnizatie de concediu

Ca regula generala, potrivit art. 146 alin. 1-3 din Codul muncii, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an, cu posibilitatea reportarii intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual, in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Pe perioada concediului de odihna, salariatul nu are dreptul la salariu, ci la o indemnizatie de concediu, calculata potrivit art. 150 alin. 1 si 2 din Codul muncii. Astfel, indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca si reprezinta media zilnica a acestor drepturi salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Pentru calculul mediei zilnice vor fi luate in considerare zilele lucratoare din cele trei luni anterioare plecarii in concediul de odihnca.

Calculul indemnizatiei aferente zilelor de concediu neefectuate

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Calculul indemnizatiei aferente zilelor de concediu neefectuate

Pe baza calculului prevazut de art. 150 din Codul muncii, se poate proceda si la calculul estimativ al indemnizatiei aferente zilelor de concediu neefectuate la sfarsitul unui an calendaristic, cu mentiunea ca media zilelor lucratoare este cea aferenta ultimelor trei luni din an.

Din punct de vedere contabil, conform pct. 338 alin. 1, 2 si 2 1 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, dar care urmeaza a fi platite/incasate in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul. Concediile de odihna se inregistreaza pe seama datoriilor atunci cand suma lor este comensurata in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva. In lipsa acestora, sumele reprezentand concedii de odihna se recunosc pe seama provizioanelor. La inregistrarea in contabilitate a concediilor de odihna sunt avute in vedere prevederile legislatiei in vigoare, referitoare la modalitatea de efectuare a acestora.

Prin urmare, societatea poate proceda fie la inregistrarea unei cheltuieli de natura salariala, atunci cand cunoaste cu exactitate suma reprezentand indemnizatia aferenta concediilor neefectuate (spre exemplu, concediile neefectuate sunt efectuate in lunile ianuarie-februarie anul N+1, iar societatea dispune de statele de salarii aferente acestor doua luni pana la momentul definitivarii situatiei financiare anuale anul N), fie la inregistrarea unei cheltuieli cu provizioanele, pe baza unei estimari a sumei necesare acoperirii indemnizatiei aferente zilelor de concediu neefectuat.

Tratament fiscal si inregistrari contabile

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Tratament fiscal si inregistrari contabile

Inregistrarile contabile cu tratamentul fiscal corespunzator:

a) inregistrarea directa de cheltuiala:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 4281 Alte datorii in legatura cu personalul

Cheltuiala astfel inregistrata in contul 641 este deductibila la calculul impozitului pe profit conform art. 25 alin. 2 coroborat cu art. 19 alin. 1 din Codul fiscal.

b) inregistrarea ca provizion

- constituirea provizionului la sfarsitul exercitiului financiar:
6812 Cheltuieli cu exploatare privind provizioanele = 1518 Alte provizioane

Cheltuiala inregistrata in contul 6812 este nedeductibila la calculul impozitului pe profit conform art. 25 alin. 3 lit. g coroborat cu art. 26 din Codul fiscal (provizionul nu este reglementat ca deductibil fiscal la art. 26).

- inregistrarea indemnizatiei la data acordarii concediilor de odihna neefectuate:
641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal-salarii datorate

Cheltuiala inregistrata in contul 641 este deductibila la calculul impozitului pe profit conform art. 25 alin. 2 coroborat cu art. 19 alin. 1 din Codul fiscal.

- reluarea provizionului la venituri:
1518 Alte provizioane = 7812 Venituri din provizioane

Venitul inregistrat in contul 7812 este venit neimpozabil la calculul impozitului pe profit conform art. 23 lit. d din Codul fiscal


Informatii oferite in luna aprilie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X