email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotarare nr. 91 din 26 iunie 2007

91/2007auditori financiari

HOTARARE nr. 91 din 26 iunie 2007

privind aplicarea legislatiei specifice privind combaterea si prevenirea operatiunilor de spalare a banilor si/sau de finantare a actelor de terorism de catre auditorii financiari

EMITENT: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA ;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 525 din 2 august 2007;


Avand in vedere art. 5 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicata, cu modificarile ulterioare, si art. 2 din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 983/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania, intrunit in sedinta din data de 26 iunie 2007, hotaraste:

ART. 1

Auditorii financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, vor aplica proceduri de audit care sa conduca la luarea in considerare a posibilitatii ca societatea comerciala careia i se presteaza servicii in calitate de auditor sa aiba contacte de afaceri cu persoane prezente in lista persoanelor fizice si juridice, suspecte de savarsirea sau finantarea actelor de terorism, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1.272/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei , Partea I, nr. 973 din 2 noiembrie 2005. Procedurile respective nu vor exceda Standardele de audit adoptate de catre Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania, avand in vedere limitarile unui audit si respectarea Codului de etica aplicabil auditorilor financiari.

ART. 2

In cazul in care, prin aplicarea procedurilor de audit care au drept obiectiv realizarea obiectivului angajamentului de audit, auditorul a colectat probe suficiente si adecvate de audit privind existenta unor contacte de afaceri cu persoane prezente in lista persoanelor fizice si juridice, suspecte de savarsirea sau finantarea actelor de terorism, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1.272/2005, acesta va aduce acest fapt la cunostinta organismelor abilitate, conform Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, cu modificarile ulterioare, fara ca prin aceasta sa se considere o incalcare a Codului etic aplicabil auditorilor financiari, in speta a confidentialitatii. De asemenea, auditorul va informa in termen de 5 zile lucratoare Camera Auditorilor Financiari din Romania asupra faptului ca a identificat si a adus la cunostinta organismelor abilitate o asemenea situatie precizand data notificarii organismelor abilitate.

ART. 3

Auditorii financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, vor aplica proceduri de audit care sa conduca la luarea in considerare a posibilitatii ca prin intermediul societatii comerciale careia i se presteaza servicii in calitate de auditor sa aiba loc operatiuni de spalare a banilor si/sau de finantare a actelor de terorism, asa cum sunt acestea definite prin Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare. Procedurile respective nu vor exceda Standardele de audit adoptate de catre Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania, avand in vedere limitarile unui audit si respectarea Codului de etica aplicabil auditorilor financiari.

ART. 4

In cazul in care, prin aplicarea procedurilor de audit care au drept obiectiv realizarea obiectivului angajamentului de audit, auditorul a colectat probe suficiente si adecvate de audit privind posibilitatea ca prin intermediul societatii comerciale careia i se presteaza servicii in calitate de auditor sa aiba loc operatiuni de spalare a banilor si/sau de finantare a actelor de terorism, acesta va aduce acest fapt la cunostinta organismelor abilitate, conform Legii nr. 656/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, fara ca prin aceasta sa se considere o incalcare a Codului etic aplicabil auditorilor financiari, in speta a confidentialitatii. De asemenea, auditorul va informa in termen de 5 zile lucratoare Camera Auditorilor Financiari din Romania asupra faptului ca a identificat si a adus la cunostinta organismelor abilitate o asemenea situatie, precizand data notificarii organismelor abilitate.

ART. 5

Auditorii financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, au obligatia de a lua in considerare in planificarea procedurilor de audit care au drept scop realizarea obiectivului angajamentului de audit, daca s-au adoptat norme interne de aplicare a Normelor privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism, standardele de cunoastere a clientelei si control intern pentru entitatile raportoare care nu sunt supuse supravegherii prudentiale a unor autoritati, aprobate prin Decizia Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 623 din 19 iulie 2006, la clientii de audit care sunt entitati reglementate, asa cum sunt acestea definite in normele mentionate in prezentul articol.

ART. 6

Departamentul de monitorizare si competenta profesionala va urmari ducerea la indeplinire a prevederilor prezentei hotarari.

ART. 7

Prezenta hotarare se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit prevederilor art. 6 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Presedintele Camerei Auditorilor

Financiari din Romania,

Ion Mihailescu

Bucuresti, 26 iunie 2007

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
91/2007auditori financiari


Data aparitiei: 14 August 2007

Votati articolul "Hotarare nr. 91 din 26 iunie 2007":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X