In Monitorul Oficial nr. 243 din 7 aprilie 2017 a fost publicat OMFP 543/2017 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.
Retineti ca la determinarea categoriei in care se regaseste o entitate raportoare conform reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, adoptate prin OMFP 1802/2014, se analizeaza indicatorii aferenti acestei entitati pentru doi ani consecutivi, cutuma de altfel aplicabila in ultimele decenii.
Conform OMFP 123/2016 privind aprobarea procedurii de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului 2015, analiza acestor indicatori se va efectua exclusiv asupra datelor financiare de la finele exercitiului trecut, iar in plus, plafoanele valorice sunt modificate. Noile prevederi completeaza si nu exclud reglementarile din actul normativ anterior.
O analiza detaliata pe aceasta tema poate fi citita aici: OMFP 543/2017: Modificari aduse Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile - O ANALIZA detaliata intocmita de expertul contabil IRINA DUMITRESCU
Erorile constatate ce pot fi corectate conform prezentei proceduri, astfel:
a) denumirea entitatii raportoare;
b) activitatea CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) forma de proprietate;
d) numarul de salariati si alti indicatori raportati prin formularul „Date informative”.
Constituie, de asemenea, obiectul corectarii si situatiile determinate de urmatoarele tipuri de erori:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
a) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;
b) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabil anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe proprie raspundere, raportul auditorului statutar etc.).
Corectarea erorilor se realizeaza astfel:
- se depune numai la registratura autoritatii fiscale un nou set al situatiilor financiare corectate;
- setul se depune atat in format hartie, semnat de persoanele competente, respectiv in format electronic, utilizandu-se softul agreeat de autoritati pentru intocmirea situatiilor financiare anuale.
In ce priveste tipurile de exercitii care se pot corecta situatiile financiare, retineti ca se pot corecta si situatiile financiare aferente anului 2014, avand ca termen data de 29 aprilie 2016.
Cu mentiunea ca pentru anul 2015 nu se aduce nicio precizare, se considera ca ar putea fi corectate doar situatiile financiare aferente anilor 2014 si ulterioare.
Sursa: AJFP Maramures