Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Nedepunerea situatiilor financiare anuale poate atrage dizolvarea firmelor. Atentionare ANAF

Data aparitiei: 20 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
dizolvarea firmelorOMFP 123/2016nedepunerea situatiilor financiareLegea 152/2015situatiile financiare anuale

Contribuabililor li se reamintește faptul ca, in conformitate cu prevederile OMFP 123/2016, termenul legal pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente anului 2015 a fost 30 mai 2016. Totodata, in situatia in care firmele nu au desfasurat activitate de la infiintare si pana la 31 decembrie 2015, acestea trebuie sa depuna o declaratie de inactivitate in format electronic, cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitia entitatilor de catre ANAF.

Situatiile financiare trebuie depuse in trei tipuri de situatii, astfel:

- microentitatile depun bilantul prescurtat si contul prescurtat de profit si pierdere;

- entitatile mici depun bilantul prescurtat, contul de profit si pierdere si notele explicative la situatiile financiare anuale;

- entitatile mijlocii si mari depun bilantul, contul de profit si pierdere, situatia modificarilor capitalului propriu, situatia fluxurilor de trezorerie si notele explicative la situatiile financiare anuale.

Nerespectarea reglementarilor emise de MFP cu privire la intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile fiscale teritoriale a situatiilor financiare anuale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, prevazuta la art.42 din Legea contabilitatii nr.82/1991. Mai precis, pentru nedepunerea in termenul legal a situatiilor financiare anuale, amenda este cuprinsa intre 300 si 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre una si 15 zile lucratoare.

In schimb, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, amenda variaza intre 1.000 si 3.000 lei, in timp ce, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare, contribuabilii pot plati pana la 4.500 lei, dar nu mai putin de 1.500 lei.


De asemenea, pentru neintocmirea si nesemnarea situatiilor financiare anuale, amenda este cuprinsa intre 2.000 si 3.000 lei.

Legea 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in Registrul comertului a modificat, printre alte documente, si Legea societatilor comerciale nr.31/1990. Astfel, noua reglementare prevede, la art.237, faptul ca, atunci cand situatiile financiare se depun cu o intarziere mai mare de 60 de zile lucratoare, orice persoana interesata sau Registrul comertului poate cere tribunalului dizolvarea societatii.

Termenul de 60 de zile lucratoare s-a implinit la data de 24 august 2016, astfel incat firmele ce au depus situatiile financiare anuale pentru anul 2015 dupa aceasta data risca sa se regaseasca pe lista societatilor pentru care Registrul comertului urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare. De altfel, o astfel de lista trebuie afisata pe pagina de internet a institutiei sau pe portalul de servicii online cu cel putin 15 zile calendaristice inainte si se transmite organului fiscal.

 

Sursa: ANAF Galati

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X