Situatiile financiare aferente anului 2015 trebuiesc depuse pana pe 30 mai 2016. Principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale au fost reglementate prin OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016).
Situatiile financiare difera in functie de marimea entitatii, mai multe informatii despre incadrarea entitatilor si componenta situatiilor financiare le regasiti AICI.
In vederea emiterii situatiilor financiare spre aprobare este recomandat sa se efectueze lucrari pregatitoare prin care sa se asigure aplicarea corecta a politicilor si reglementarilor contabile si evitarea erorilor contabile.
In continuare am sintetizat o serie de verificari care ne ajuta la intocmirea unor situatii financiare corecte si identificarea erorilor contabile inainte de emiterea si aprobarea situatiilor financiare:
1. Verificarea inregistrarii corecte in conturi a tuturor operatiunilor efectuate, intocmirii documentelor justificative pentru toate operatiunile economico-financiare efectuate si inregistrarea corecta in contabilitate.
2. Verificarea concordantei dintre evidenta operativa si contabilitate:
- soldul din Registrul de casa este egal cu soldul contului 531 „Casa”;
- totalul soldurilor din extrasele de cont bancar este egal cu soldul contului 512 „Conturi la banci”;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
- verificarea componentei analitica a conturilor de terti;
- transferul sumelor reprezentand avansuri de trezorerie, acordate potrivit legii si nedecontate pana la data bilantului in contul de debitori diversi (461 "Debitori diversi") sau creante in legatura cu personalul (4282 "Alte creante in legatura cu personalul"), in functie de natura creantei.
- verificarea componentei analitice a contului 473 – „Decontari din operatii in curs de clarificare” si clarificarea sumelor. Conform reglementarilor contabile sumele inregistrate in acest cont trebuie clarificate de catre entitate intr-un termen de cel mult trei luni de la data constatarii.
- verificarea soldurilor conturilor de TVA;
- verificarea inchiderii contului 581 - "Viramente interne";
- verificarea inregistrarii in contabilitate a rezultatelor inventarierii efectuata la inchiderea exercitiului financiar;
- verificarea evaluarii creantelor si datoriilor in valuta si inregistrarea diferentelor de curs;
- verificarea evaluarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute si inregistrarea diferentelor de curs.
- verificarea inregistrarii amortizarilor mijloacelor fixe;
3. Efectuarea operatiunilor de delimitare in timp a veniturilor si cheltuielilor
Elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilitatii de angajamente. Se va verifica:
- evidentierea in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"), pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.).
- evidentierea cheltuielilor efectuate in cursul exercitiului financiar, dar care sunt aferente unui exercitiu financiar ulterior in contul 471 „Cheltuieli inregistrate in avans”. In acest cont se inregistreaza, in principal, urmatoarele cheltuieli: chirii, abonamente, asigurari si alte cheltuieli efectuate anticipat;
- evidentierea veniturilor incasate inainte de data bilantului aferent exercitiului financiar curent, dar care sunt aferente unui exercitiu financiar ulterior in contul 472 - Venituri inregistrate in avans; In acest cont se inregistreaza, in principal, veniturile din chirii, abonamente si alte venituri aferente perioadelor sau exercitiilor urmatoare.
4. Inregistrarea sumelor datorate si neachitate personalului (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.
Mai multe informatii despre inregistrarea concediilor de odihna neefectuate regasiti AICI.
5. Inregistrarea rezervelor legale daca acestea nu au fost constituite ori daca s-a efectuat majorarea capitalului social
Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".
6. Constituirea, revizuirea si ajustarea provizioanelor. Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri. Provizioanele se evalueaza inaintea determinarii impozitului pe profit, tratamentul fiscal al acestora fiind cel prevazut de legislatia fiscala.