Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Calcul impozit pe redeventa. Cum vom proceda?

Data aparitiei: 03 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
calcul impozit redeventaimpozit pe redeventacodul fiscalnerezidenti

Analiza detaliata din randurile urmatoare are in prim-plan calculul impozitului pe redeventa. In cazul urmator, avem o societate din Romania care trebuie sa retina impozit pe redeventa unui nerezident din Cipru. Vom vedea cand se face retinerea impozitului. Cota aplicata este de 5%, iar suma de plata este de 3000 euro = 13600 lei (curs 4.5333 lei/euro). Stabilim care este valoarea impozitului de declarat.

Potrivit prevederilor art. 7, pct. 36 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, redevent reprezinta orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al unei marci de comert sau de fabrica, precum si al oricarui  brevet, inventie, inovatie, licenta, proiect, desen, model, plan, schita etc. Nerezidentii care obtin din Romania venituri impozabile din redevente platite de un rezident, au obligatia de a plati impozit conform prevederilor Codului fiscal, coroborate cu cele al conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de statul roman.
 
Veniturile de natura redeventelor care provin din Romania (considerat statul sursa) sunt exceptate de la plata impozitului daca beneficiarul efectiv al sumelor este o intreprindere din alt stat membru (Cipru) sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru situat in alt stat membru.
 
Prevederile privind neimpunerea veniturilor de natura redeventelor in Romania se aplica numai atunci cand:
- societatea din statul membru are una din formele de organizare prevazute la art. 263, lit. r)  din Legea nr. 227/2015,
- societatea este considerata ca fiind rezidenta in Cipru, conform legislatiei fiscale din acel stat si nu este considerata, in intelesul conventiei de evitare a dublei impuneri pe venit si pe capital incheiata cu Romania ca fiind rezidenta in scopul impozitarii in afara Comunitatii,
- este supusa unuia dintre impozitele prevazute la art. 258, lit. a) din Legea nr. 227/2015, fara a fi scutita de impozit,
-intreprinderea detine la societatea din Romania participatii pentru o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani.
 


O intreprindere este considerata asociata a unei alte intreprinderi atunci cand:
(i) prima societate are o participare minima directa de 25% in capitalul celei de-a doua intreprinderi; sau
(ii) cea de-a doua societate are o participare minima directa de 25% in capitalul primei intreprinderi; sau
(iii) o societate terta are o participare minima directa de 25% atat in capitalul primei intreprinderi, cat si in al celei de-a doua.
 
De retinut este faptul ca participarile in capitalul social trebuie sa fie detinute numai la intreprinderile rezidente pe teritoriul Comunitatii Europene.
 
Indeplinirea tuturor conditiilor de mai sus trebuie dovedita la data platii redeventelor prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala.
 
In situatia in care persoana straina rezidenta in Cipru nu indeplineste conditiile de asociere mai sus prezentate, atunci va fi impozitata in Romania conform prevederilor pct. 18 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016 in sensul ca dispozitiile alin. (2) ale art. 12 "Redevente" din Conventia de evitare a dublei impuneri privind impozitarea in tara de sursa, se aplica cu prioritate de tara noastra. Acest fapt nu conduce la o dubla impunere a veniturilor deoarece in Germania i se va acorda credit fiscal pentru sumele retinute in Romania.
 
Ca urmare, daca persoana juridica straina cu sediul in Cipru prezinta certificatul de rezidenta fiscala (cu Cipru este incheiata conventie de evitare a dublei impuneri ratificata prin Decretul nr. 261/1982) la data primirii veniturilor din redevente atunci se poate afla in urmatoarele doua cazuri:
- venitul este scutit de la impunere daca societatea indeplineste conditiile de participare la capitalul societatii din Romania pentru o perioada de cel putin 2 ani, este o societate platitoare de impozit pe profit si are una din formele de organizare prevazute la art. 263, 
-  venitul din redevente se impoziteaza cu 5% asa cum prevede art. 12 "Redevente" din Conventie daca nu indeplineste aceste cerinte.
 
In situatia in care persoana juridica rezidenta in Cipru nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta din statul cipriot, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16%.
 
Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului in care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, daca nu se schimba conditia de rezidenta.
 
In cazul in care s-au facut retineri de impozit care depasesc cotele din conventia de evitare a dublei impuneri, suma impozitului retinut in plus se restituie (prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala).
 
Pentru orice venit platit, impozitul ce trebuie retinut in Romania este impozit final.
 
In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna (16% sau neimpozitare) sau in conventiile de evitare a dublei impuneri (5%), se aplica cotele de impozitare mai favorabile.
 
Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, pe langa certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.
 
In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica calitatea de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.
 
In conditiile in care nu se primeste Certificat de rezidenta fiscala impozitul pe venitul nerezidentilor se retine la sursa din valoarea facturii primite.
 
Datorita faptului ca nu ati specificat daca nerezidentul din Cipru este o persoana juridica sau fizica, consideram ca este ultima varianta si ca impozitul se deduce din suma de plata (cota de impozitare se aplica asupra venitului brut), iar cerificatul este prezentat pana la data platii.
 
In acest caz exemplificam speta prezentata de d-voastra:
 
-    inregistrarea facturii de la partenerul exetrn:
628              =        401    13.600 (3.000 euro curs BNR din data facturii)
"Alte cheltuieli                   "Furnizori"
cu serviciile executate de terti"
 
 - plata furnizorului si retinerea impozitului de 5% la sursa:
401              =        %
"Furnizori"                         5124 -   2850 euro la curs BNR din data platii
                              "Conturi la banci in valuta"
                              446    -    150 euro la curs BNR din data platii
                              "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"
 
 - plata impozitului la bugetul de stat:
446              =        5121   c/val a 150 euro la curs BNR din data platii.
"Alte impozite, taxe           "Conturi la banci in lei"
si varsaminte asimilate"
 
Cheltuielile cu serviciile inregistrate in "ct. 628" sunt deductibile daca sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii.
 
Impozitul retinut se declara prin formularul 100 pana la la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
 
In conditiile in care impozitul pe venitul nerezidentilor nu se retine la sursa, iar societatea achita integral factura furnizorului extern, atunci impozitul pe venit se determina prin procedeul sutei marite.
 
Inregistrarile sunt:
-    inregistarea factura furnizor:
          628                        =        401  13.600 lei (3.000 euro la curs BNR din data facturii)
"Alte cheltuieli                   "Furnizori"
cu serviciile executate de terti"
 
-  Plata facturii:
401        =               5124   13.600lei (3.000 euro la curs BNR din data facturii)
"Furnizori"                         "Conturi la banci in valuta"
 
-  Calcul si inregistrare impozit nerezidenti:
3.000 x 5      = 15.000 : 95 = 158
100 – 5
3.000 + 158 = 3.158
3.158 x 5% = 158
 
Impozitul este 158 euro
635         =             446  - 158 euro (la curs BNR din data platii facturii)
"Cheltuieli cu                     "Alte impozite, taxe si
alte impozite,                    varsaminte asimilate"
taxe si varsaminte asimilate"
 
 Plata impozit la buget de stat se inregistreaza:
446            =          5121 -  158 euro la curs BNR din data platii facturii)
"Alte impozite,                   "Conturi la banci in lei"
taxe si varsaminte asimilate"
 
Atunci cand impozitul nu se retine din suma datorata furnizorului extern, iar societatea se inregistreaza cu cheltuiala respectiva, aceasta este nedeductibila fiscal la determinarea rezultatului fiscal (art. 25, alin. (4), lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X