email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul operatiunilor valutare aplicate pe teritoriul Romaniei

operatiuni valutare

REGIMUL OPERATIUNILOR VALUTARE APLICATE PE TERITORIUL ROMANIEI

Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.4/2005 a fost republicat in Monitorul Oficial nr. 616 din 6 septembrie 2007 si reglementeaza aspectele privind operatiunile valutare curente si de capital desfasurate pe de o parte intre rezidenti si nerezidenti si pe de alta parte, platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni desfasurate intre rezidenti .

A.OPERATIUNILE VALUTARE INTRE REZIDENTI SI NEREZIDENTI

Operatiunile valutare curente si de capital se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).

B.OPERATIUNILE VALUTARE INTRE REZIDENTI

Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia anumitor cazuri.

Categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:

1. Persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (import-export de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;

2. Persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;

3. Persoane fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere, ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;

4. Persoane fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;

5. Persoane fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;

6. Persoane fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite care decurg din contracte externe de prelucrare in sistem “lohn”, pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare active;

7. Persoane fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;

8. Persoane juridice si alte entitati, pentru plati efectuate catre subfurnizorii de bunuri si servicii pentru produsele si serviciile exportate.

C.REGIMUL VALUTAR APLICABIL NEREZIDENTILOR

Nerezidentii au dreptul sa dobandeasca, sa detina si sa utilizeze active financiare exprimate in valuta si in moneda nationala (leu). Sumele in moneda nationala (leu) si in valute cotate, detinute de nerezidenti, pot fi convertite prin intermediul pietei valutare.

De asemenea, nerezidentii pot deschide si mentine conturi in valuta si in moneda nationala (leu) la institutiile de credit. Acestia au dreptul de a repatria si a transfera activele financiare detinute.

D.REGIMUL VALUTAR APLICABIL REZIDENTILOR

Rezidentii au dreptul sa dobandeasca , sa detina si sa utilizeze active financiare exprimate in valuta. Sumele in moneda nationala (leu) si in valute cotate, detinute de nerezidenti, pot fi convertite prin intermediul pietei valutare.

In consecinta, rezidentii pot deschide conturi in valuta si in moneda nationala (leu) la institutiile de credit si la alte institutii asimilate acestora.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
operatiuni valutare


Data aparitiei: 11 Septembrie 2007

Votati articolul "Regimul operatiunilor valutare aplicate pe teritoriul Romaniei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X