email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reglementari privind raportarea creditelor si imprumuturilor de la nerezidenti

imprumuturinerezidentiregulamentul bnrraportarea de datecapitaldatorie privata

Persoanele fizice si juridice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung au obligatia de a efectua raportari catre BNR in conformitate cu prevederile Regulamentului BNR nr. 4/2014 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei.

Constituie operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, daca nu sunt operatiuni de natura datoriei publice externe, urmatoarele operatiuni:

   a) credite si imprumuturi financiare cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, constand in finantari rambursabile pe baza contractuala, cum ar fi creditul/imprumutul financiar standard, creditul sindicalizat, linia de finantare, operatiunile de leasing financiar, creditul ipotecar si de consum si altele asimilate acestora;

   b) credite legate de comertul international, cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, respectiv credite contractate in cadrul operatiunilor de comert international cu bunuri si servicii, inclusiv efectuarea platilor in rate, pe faze de executie, la solicitarea furnizorilor de bunuri si servicii sau efectuarea platilor la un anumit termen de la livrarea bunului/prestarea serviciului, indiferent daca s-au emis sau nu efecte de comert, rescadentarea unor astfel de plati, precum si finantarea unor astfel de credite de catre un tert;

   c) tranzactionarea primara a titlurilor de credit cu scadenta la emisiune mai mare de un an (obligatiuni si alte instrumente financiare cu venit fix) emise de rezidenti pe o piata de capital si achizitionate de nerezidenti.

Prin punctul 5 din Regulamentul nr. 6/2015 incepand cu 13.08.2015 au fost aduse modificari prevederilor privind notificarea acestor operatiuni.

Persoanele juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung au obligatia sa notifice operatiunile respective prin transmiterea la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica a formularului F1 «Notificare la Banca Nationala a Romaniei», prevazut in anexa nr. VI.1, si a formularului F2 «Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane», prevazut in anexa nr. VI.2, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului. Obligatia notificarii revine si persoanelor juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen de cel mult un an si care au prelungit cu mai mult de un an valabilitatea contractului.


Asadar, conform modificarilor aduse prin Regulamentul BNR 6/2015 intra sub incidenta notificarii catre BNR si contractele pe termen de cel mult un an a caror valabilitate s-a prelungit cu mai mult de un an.

 

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imprumuturinerezidentiregulamentul bnrraportarea de datecapitaldatorie privata


Data aparitiei: 08 Septembrie 2015

Votati articolul "Noi reglementari privind raportarea creditelor si imprumuturilor de la nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X