Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Deschidere conturi in strainatate. Ce obligatii aveti in Romania pentru a nu incalca legea?

Data aparitiei: 20 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
conturi bancareconturi strainatatebnroperatiuni valutarerezidenti

Operatiunile si platile derulate prin intermediul unor conturi deschise de o firma din Romania in strainatate se supun unor reglementari distincte. Pentru a nu primi amenzi de la ANAF in cazul in care nu respectati aceste prevederi, va prezentam mai jos ce procedura trebuie urmata pentru a fi in conformitate cu legea.

In cazul de mai jos, avem urmatoarele date: "O societatea romaneasca poate sa aiba conturile societatii (atat lei, cat si valuta) deschise la o banca din alta tara decat cea de rezidenta. Societatea nu are punct de lucru in tara respectiva, nu presteaza servicii acolo si doreste renuntarea la conturile din Romania si deschiderea acestor conturi in alta tara doar pentru facilitatile privind birocratia scazuta, comisioanele si creditele avantajoase. Societatea este obligata raporteze conturile catre ANAF/BNR/alte insitutii? Prezenta acestor conturi in tara bancii ar avea implicatii fiscale pentru societate? Tranzactiile se vor realiza online".

In temeiul art. 2 din Regulamentul 4/2005 privind regimul valutar operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute in Nomenclator, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala.
 
Confom art. 3 pct. 3.9 lit b) din anexa 1 la Regulament operatiunile valutare de capital sunt operatiunile valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti, care decurg dinoperatiuni in conturi curente deschise de rezidenti in strainatate la institutii de credit si la alte institutii asimilate acestora, iar la pct. 3.10 lit b sunt mentionate operatiuni in conturi de depozit deschise de rezidenti in strainatate la institutii de credit si la alte institutii asimilate acestora in moneda nationala sau in valuta.
 
In ceea ce priveste notiunea de rezident art. 4 pct. 4.2. din acelasi act normative sunt definiti ca rezidenti:
- persoanele fizice - cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
- persoanele juridice si orice alte entitati, cu sediul in Romania, precum si persoanele fizice, cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul/resedinta in Romania, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare.
 
Cu privire la obligatiile declarative, in conformitate cu prevederile art. 65 din Regulamentului BNR nr. 4/2014 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei astfel cum a fost modificate prin Rgulamentul BNR nr. 6/2015 persoanele juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung au obligatia sa notifice operatiunile respective prin transmiterea la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica a formularului F1 «Notificare la Banca Nationala a Romaniei», prevazut in anexa nr. VI.1, si a formularului F2 «Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane», prevazut in anexa nr. VI.2, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului.
 


Conform art. 64 lit. a) din acelasi act normativ constituie operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, daca nu sunt operatiuni de natura datoriei publice externe, creditele si imprumuturile financiare cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, constand in finantari rambursabile pe baza contractuala, cum ar fi creditul/imprumutul financiar standard, creditul sindicalizat, linia de finantare, operatiunile de leasing financiar, creditul ipotecar si de consum si altele asimilate acestora.
 
In concluzie, societatea romana are dreptul sa deschida conturi in strainatate si are obligatia de raportare la BNR doar in masura in care contracteaya credite pe o durata mai mare de un an.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X