Reteaua de siguranta inseamna taxarea achizitiilor intracomunitare in alt stat membru decat cel de sosire a bunurilor, spre deosebire de regula generala, care prevede ca locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
In cazul achizitiilor care au loc in Romania, locul impozitarii este in Romania:
atat pentru achizitiile intracomunitare pentru care transportul se incheie in Romania,
cat si pentru achizitiile intracomunitare pentru care beneficiarul comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din Romania, chiar daca transportul se incheie in alt stat membru.
Daca o achizitie intracomunitara de bunuri a fost supusa la plata taxei, atat in statul membru in care se termina transportul, cat si in Romania, pentru ca beneficiarul a transmis codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, baza de impozitare se reduce in mod corespunzator in Romania conform prevederilor pct. 13 alin. (2) din normele metodologice de aplicare ale articolului 276 din Codul fiscal, respectiv:
"(2) In sensul art. 276 alin. (3) din Codul fiscal, daca cumparatorul face dovada ca a supus la plata taxei achizitia intracomunitara si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor si in statul membru care a furnizat un cod de inregistrare in scopuri de TVA, acesta poate solicita restituirea taxei achitate in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA. Restituirea taxei aferente achizitiei intracomunitare se realizeaza astfel:
a) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, prin inregistrarea cu semnul minus in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente;
b) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, restituirea taxei se realizeaza conform normelor procedurale in vigoare. "
Normele de aplicare ale Codului fiscal includ urmatorul exemplu:
Cartea verde a contabilitatii
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
"O persoana impozabila din Romania inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal achizitioneaza in Ungaria (locul unde se incheie transportul bunurilor) bunuri livrate din Franta. Persoana respectiva nu este inregistrata in Ungaria in scopuri de TVA, dar comunica furnizorului din Franta codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Romania, pentru a beneficia de scutirea de taxa aferenta livrarii intracomunitare realizate de furnizorul din Franta.
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Ungaria si plata TVA aferente achizitiei intracomunitare conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, persoana respectiva poate solicita restituirea taxei platite in Romania aferente achizitiei intracomunitare, care a avut loc si in Romania conform art. 276 alin. (2) din Codul fiscal. "