email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatia lunara a asociatului unic

Intrebare:

Pentru asociatul unic cu indemnizatie care nu mai are un alt loc de munca se aplica deducerea personala pentru stabilirea venitului impozabil?

Raspuns:

Conform art. 55 alin. 2 lit. h din Codul fiscal, indemnizatia lunara a asociatului unic, este asimilata veniturilor din salarii in vederea impunerii la nivelul valorii scrise in declaratia de asigurari sociale.

Conform art. 56 din Codul fiscal, persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, modificate prin Hotararea Guvernului nr. 84/2005, definesc „locul unde se afla functia de baza” ca fiind:

a. ultimul loc inscris in cartea de munca sau in documentele specifice care, potrivit reglementarilor legale, sunt asimilate acestora pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca;

b. locul declarat/ales de persoana fizica in cazul cumulului de functii.

Functia de baza poate fi declarata de angajat in conditiile legii si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract de munca cu timp partial.

Coroborand prevederile legale sus-mentionate, reiese ca in cazul in care o persoana fizica este parte intr-o relatie dependenta poate beneficia de deducerea personala de baza, dar doar la locul unde isi are functia de baza. In situatia in care o persoana fizica nu este parte in nici o relatie dependenta, nu se poate vorbi de functie de baza si, in consecinta, nu beneficiaza de deducerea personala pentru nici un venit asimilat salariilor pe care il obtine, conform Codului fiscal.

In cazul semnalat de dumneavoastra, asociatul unic nefiind angajat al nici unei alte societati si intelegem ca nici al propriei societati, nu este implicat intr-o relatie dependenta. In consecinta, nu poate beneficia de prevederile art. 56 din Codul fiscal.

In schimb, conform art. 5 alin. 1 pct. IV din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin trei salarii medii brute, si care au calitatea de asociat unic, asociat, comanditari sau actionari sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii. Cota de contributie la asigurarile sociale este de 6,5%.

Optional, aceste persoane fizice pot incheia contracte de asigurare pentru somaj, conform art. 20 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Venitul lunar care se asigura este de minimum salariul de baza minim brut pe tara, conform art. 22 alin. 2 din Legea nr. 76/2002. Contributia lunara se calculeaza prin aplicarea cotei de 4% la venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

In concluzie, in cazul societatii dumneavoastra, indemnizatia acordata asociatului unic este asimilata salariilor. In acest sens, contributiile sociale obligatorii se deduc in vederea calculului impozitului (in cota de 16%), fara a beneficia insa de deducerea personala de baza.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 17 Februarie 2006

Votati articolul "Indemnizatia lunara a asociatului unic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X