email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit specific vs. Impozit pe Profit. Atentionari, termene si explicatii oferite de CECCAR

impozit specificlegea 177/2017microintreprinderiimpozit pe profitnoutati contabile 2017

Prin Legea 177/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 584 din 21 iulie 2017 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta 3/2017 si au fost aduse modificari actului normativ initial care a intrat in vigoare in 6 ianuarie 2017.

Noile prevederi ale Codului fiscal introduc un articol in care se mentioneaza in mod expres ca plafonul de 500.000 euro aplicabil microintreprinderilor este valabil si persoanelor juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. 

De asemenea, se precizeaza in mod expres ca prevederile Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe venitul microintreprinderilor prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific. 

Prin urmare, persoanele juridice care desfasoara activitati din sfera impozitului specific, insa au inregistrat venituri totale in anul 2016 cuprinse intre 100.001 si 500.000 euro si care indeplinesc si celelalte conditii impuse de Codul fiscal, sunt obligate la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor:

- au realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasuarea activitatilor in domeniul bancar, asigurarilor, reasigurarilor, al pietei de capital, jocurilor de noroc, explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale. 
- au realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Precizari tehnice privind calcularea impozitului specific si modalitatea de declarare

- Pentru perioada 1 ianuarie 2017 - 31 iulie 2017 exista obligatia calcularii si declararii impozitului specific pana la data de 25 august 2017. Tot in data de 25 august 2017 se va declara si impozitul pe profit. 

- Impozitul specific aferent acestei perioade se determina prin impartirea impozitului specific anual la 365 zile si inmultirea cu 212 zile (zilele din intervalul 1.01.2017 - 31.07.2017). Impozitul pe profit aferent se determina luand in considerare veniturile si cheltuielile din aceasta perioada, iar rezultatul fiscal se ajusteaa corespunzator acestei perioade. 

- Persoana juridica romana platitoare de impozit specific va aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 august 2017. 

Trimestrul al III-lea al anului 2017 va avea doua luni, august si septembrie. Pentru aceste doua luni termenul de declarare prin formularul 100 va fi 25 octombrie 2017


Atentionari speciale: la prevederile anterioare ale Codului fiscal

Microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice impozitul pe profit incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. 

De asemenea, in normele metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 se precizeaza ca impozitul specific se aplica si de catre persoanele juridice romane care au devenit platitoare de impozit pe profit ca urmare a exercitarii optiunii. Din aceste prevederi rezulta ca prin majorarea capitalului social si optarea pentru impozit pe profit se poate reveni la impozit specific. 

Trecerea de la impozitul specific la impozitul pe veniturile microintreprinderilor este OBLIGATORIE si nu optionala. 

Sursa: CECCAR Filiala Suceava


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit specificlegea 177/2017microintreprinderiimpozit pe profitnoutati contabile 2017


Data aparitiei: 25 Iulie 2017

Votati articolul "Impozit specific vs. Impozit pe Profit. Atentionari, termene si explicatii oferite de CECCAR":
Rating:

Nota: 2.58 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X