Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Contributiile trec in sarcina salariatului si se dubleaza pentru PFA. Codul fiscal se va modifica din nou!

Data aparitiei: 10 Octombrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
codul fiscalcascontributiiangajatangajatorasigurari sociale de sanatate

In cadrul unui proiect discutat de Guvern cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei la sfarsitul saptamanii trecute sunt incluse mai multe modificari care vor afecta in mod semnificativ mediul de afaceri. 

Daca pana la aceasta ora angajatorii inca nu stiu cum se va proceda cu trecerea contributiilor in sarcina salariatilor, un nou proiect de modificare a Codului fiscal vine cu schimbari care vor dubla contributiile pentru PFA-uri si care vor diminua impozitul pe venit de la 16% la 10% pentru persoanele care obtin venituri din salarii. 

Aceste modificari au toate sansele sa se aplice de anul viitor, odata cu acest nou proiect, in ciuda faptului ca schimbarea nu este vazuta cu ochi buni si ca nu va duce la majorarea salariilor, ci dimpotriva la micsorarea lor, conform unor scenarii realizate de Deloitte privind salariile din 2018, in urma transferului CAS si CASS de la angajator la angajat

Cum se va aplica procedura? Se diminueaza cuantumul total al contributiilor si impozitul pe venit, iar pentru PFA-uri vestile nu sunt imbucuratoare. O reducere a impozitului pe venit nu va aduce nici reduceri de impozitare, chiar daca cifrele par sa indice, in teorie, acest lucru. 

Avem exemplul concret al salariilor bugetare care, in loc sa se majoreze cu 25%, vor avea o crestere estimata la doar 4%. Unele aspecte par sa creeze pragul pentru impozitul progresiv, atentioneaza unele voci din mediul de afaceri. 

Contabilii autorizati, avocatii, medicii, arhitectii si toti ceilalti profesionisti independenti vor plati mult mai mult la stat si nu isi vor mai putea deduce cheltuielile realizate invederea desfasurarii activitatii, ci doar cheltuielile cu salariile. Pentru toate celelalte cheltuieli se va aplica o cota de cheltuiala forfetara in procent de 40%, informeaza Profit.ro

Totodata, din 6 tipuri de contributii sociale, se pastreaza doar:

-    contributia de asigurari sociale (CAS-pensii de stat) si
-    cea de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Se elimina astfel contributia pentru somaj, cea pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Mai mult, contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale devine taxa din 2018, in loc de contributie, cum este in prezent. 

Sunt exceptate de la reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%: veniturile din jocuri de noroc, cele din transferul proprietatilor imobiliare, din dividende si cele constatate de Fisc cu sursa neidentificata, pentru care se mentin cotele actuale de impunere, aminteste aceeasi sursa.

Un important aspect e ca cine vinde mai mult de doua masini pe an trece automat la categoria persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, urmand ca pentru cea de-a doua masina transferata sa se aplice regulile de impunere specific activitatilor independente. Daca pe de o parte, aceasta e o veste care vizeaza direct samsarii de masini, vor fi afectate si persoanele care doresc pur si simplu sa isi vanda masinile aflate in proprietate. 


Cititi si Top 8 modificari majore in Codul fiscal, aduse recent de Legea 177/2017
 

"Prin schimbarile de acum, cota totala de contributii sociale se dubleaza, la 35%, iar baza de aplicare se majoreaza si ea: nu mai e stabilita ca procentaj din salariul mediu brut, ci este salariul minim brut pe economie. Prin comasarea unor contributiilor sociale majorate aflate in sarcina persoanei fizice care incaseaza venitul (35%), acesta va creste de la 1.250 de lei la circa 1.700 de lei", indica sursa citata. 

Mai mult, potrivit acesteia, se excepteaza de la plata CAS-ului persoanele care realizeaza venituri din activitati independente cu conditia sa se incadreze in una din urmatoarele situatii:

- realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii sau venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, pentru care sunt asigurate in sistemul public de pensii, 

- sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, potrivit legii.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X