email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi modificari aduse Codului fiscal. Care sunt acestea si de cand se aplica?

codul fiscalog 25/2017creanteactivitati independente

In Monitorul Oficial nr. 706 din 31. 08.2017 a fost publicata Ordonanta nr. 25/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. 

Ordonanta aduce urmatoarele modificari, incepand cu 1 ianuarie 2018:

  1.  Deducerea limitata in cazul cheltuielilor reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate. In prezent, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor inregistrate din instrainarea creantelor respective. Incepand cu 1 ianuarie 2018 aceste creante vor fi deductibile in limita plafonului de 30%.
     
  2. Introducerea unor prevederi noi in scopul clarificarii incadrarea veniturilor din activitati independente ca fiind obtinute  din Romania sau din strainatate, astfel: 
  • Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, cu exceptia drepturilor de proprietate intelectuala, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate. 
  • Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, numai daca sunt primite de la un platitor de venit din Romania sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit in Romania.


    3. Prevederi privind notificarea incetarii sau suspendarii temporare a activitatii in cursul anului in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, care datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit si celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si au optat  pentru sistemul real.  In cazul incetarii sau suspendarii temporare a activitatii in cursul anului, contribuabilul va notifica evenimentul organului fiscal competent in termen de 30 de zile de la data producerii acestuia, in vederea recalcularii platilor/platilor anticipate stabilite in contul impozitului anual datorat. 

    4. In cazul veniturilor din alte surse se introduce mentiunea ca, in cazul in care impozitul nu poate fi retinut la sursa persoana fizica care realizeaza venitul are obligatia declararii veniturilor in declaratia 200. 

    5. Modificari privind impunerea reprezentantelor unei/unor persoane juridice straine, autorizate sa functioneze in Romania. Incepand cu 01 ianuarie 2018 impozitul va fi de 18.000 lei/an si se va declara si plati anual, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere, respectiv in in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost infiintata. Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine desfiintata din Romania in cursul anului de impunere are obligatia sa recalculeze impozitul pe reprezentanta si sa depuna declaratia fiscala la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost desfiintata. Reprezentanta recalculeaza impozitul anual pentru perioada de activitate de la inceputul anului pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se desfiinteaza. 

Conform modificarilor aduse art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal prin Legea 177/2017, incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2017 serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii nu reprezinta avantaj de natura salariala si nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii daca acestea, impreuna cu primele de asigurare voluntara de sanatate nu depasesc echivalentul in lei al sumei de 400 euro/an pentru fiecare angajat. 



Aceasta scutire s-a aplicat doar pentru impozitul pe veniturile din salarii nu si pentru contributiile sociale obligatorii. Incepand cu veniturile aferente lunii septembrie 2017, prin OG 25/207 se introduce si scutirea de la plata contributiilor pentru serviciile medicale sub forma de abonament in limita de 400 euro/an pentru fiecare angajat.

Prin OG 25/2017 se aduc modificari accizelor pentru benzina cu si fara plumb si motorina pentru anul 2017, incepand cu 15 septembrie si 2018.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalog 25/2017creanteactivitati independente


Data aparitiei: 01 Septembrie 2017

Votati articolul "Noi modificari aduse Codului fiscal. Care sunt acestea si de cand se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X