Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Split TVA, sau masura care va da peste cap mediul privat. Cum pot contabilii sa reduca efectele negative

Data aparitiei: 08 Septembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
split tvaplata defalcata a tvasplit tva sanctiuni

Este subiectul cel mai disputat din ultimul timp. Si este cat se poate de firesc sa fie asa, pentru ca va schimba pur si simplu modul de efectuare a platilor in relatiile comerciale. Desigur, vorbim despre split TVA

Sistemul de plata defalcata a TVA se va aplica obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018. Ordonanta 23/2017 a fost aprobata de Guvern pe 30 august, iar firmele trebuie sa se conformeze.

Stim deja ca split TVA obliga companiile sa isi deschida cate un cont suplimentar in care sa incaseze TVA-ul aferent facturilor platite de clienti. Tot de acolo vor plati la randul lor TVA-ul aferent facturilor de la furnizori sau TVA-ul catre buget. 

Insa despre dficultatile pe care le va creea acest sistem, se gasesc mult prea putine informatii. Si-atunci, cum sa ne lamurim despre cum il vom utilliza? Mai mult, cine ar trebui sa ne clarifice informatii importante despre contraventii si alte sanctiuni la care suntem pasibili, daca nu respectam mecanismul?

Nu ramane decat ca fiecare dintre noi sa se informeze cum poate. Noi am scapat repede de aceasta grija si ne-am gandit sa va impartasim cum am reusit. Am folosit lucrarea Split TVA – ghid de aplicare corecta (gasiti detalii complete aici >>)

Nu doar ca explica in detaliu noul mecanism, dar semnaleaza si problemele concrete pe care le creeaza plata defalcata a TVA. Si din cate am aflat, nu sunt deloc putine!

Asigurati-va ca tineti corect evidentele cerute de ordonanta, sa respectati termenele de virare in contul de TVA in cazul incasarilor in numerar, astfel incat sa evitati amenzi care va pot destabiliza afacerea.

Poate cel mai util capitol din lucrare este cel legat de contraventii si alte sanctiuni. De exemplu, stiati ca veti plati o amenda egala cu 50% (!) din suma reprezentand TVA platita eronat in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/ prestatorului? Va dati seama cat de mare este amenda daca platiti eronat TVA, sa presupunem, in suma 100.000 lei?

Mai mult, platiti pana la 4.000 de lei (!) amenda daca nu comunicati contul de TVA furnizorilor/ prestatorilor si beneficiarilor. (...detalii aici >>)

Totusi, ca sa continuam intr-o nota mai optimista, lucrarea enumera si facilitatile importante de care beneficiaza cei care opteaza sa aplice noul sistem de plata al TVA de la 1 octombrie 2017. Foarte pe scurt, este vorba despre:

  • reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017;
  • anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv (...detalii aici >>)

     

Gasiti explicatii complete si despre conditii trebuie sa le indeplineasca firmele care aplica optional sistemul de plata defalcata, pentru a beneficia de aceste facilitati.

Split TVA este subiectul care merita sa ii acordati toata atentia. Iar lucrarea Split TVA – ghid de aplicare corecta va scapa de mult timp pierdut inutil in cautarea unor informatii corecte si complete.

Este mai bine sa va luati masuri de precautie, decat sa pierdeti bani!

Aflati aici detalii complete despre Split TVA – ghid de aplicare corecta >>






Articole Similare