email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Guvernul a modificat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571 din 2003 privind Codul fiscal

norme cod fiscal

Guvernul a modificat, printr-o Hotarare adoptata in 08.10.2007, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Modificarile si completarile sunt de natura explicativa si procedurala, stabilind cadrul necesar unitar pentru aplicarea corecta si unitara a reglementarilor in vigoare.

Modificarile operate vizeaza clarificari in aplicarea Titlului III – Impozitul pe venit, capitolul VIII „Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal” privind definirea notiunilor de contribuabil, constructii de orice fel, teren aferent constructiilor, teren de orice fel, fara constructii, transferul dreptului de proprietate sau dezmembramintelor acestuia, termenul de detinere al proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, data de dobandire a proprietatilor imobiliare.

Astfel, noile reglementari mentioneaza ca in cazul transferului dreptului de proprietate prin donatie, calitatea de contribuabil revine donatarului. Noile reglementari precizeaza ca in cazul transferului dreptului de proprietate pentru cauza de moarte, prin succesiune legala sau testamentara, calitatea de contribuabil revine mostenitorilor legali sau testamentari precum si legatarilor cu titlul particular.

Actul normativ expliciteaza ca prin terenuri de orice fel, fara constructii, se intelege terenurile situate in intravilan sau extravilan, indiferent de categoria de folosinta, mentionand aici curti, gradini, arabil, pasune, faneata, forestier, vii, livezi si altele asemenea pe care nu sunt amplasate constructii.

In ceea ce priveste data de dobandire a proprietatilor imobiliare, noile reglementari precizeaza ca pentru imobilele dobandite prin reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate in baza legilor fondului funciar data dobandirii este considerata data validarii prin hotararea Comisiei judetene de aplicare a acestei legislatii. Pentru imobilele atribuite, restituite, retrocedate in baza legii fondului funciar si a legislatiei privind restituirea imobilelor confiscate de fostul regim comunist, data dobandirii este considerata data emiterii actului administrativ, respectiv ordinul prefectului, dispozitia de restituire sau orice alt act administrativ in materie. In cazul in care fostii proprietari sau mostenitorii acestora au dobandit dreptul de proprietate prin hotarare judecatoreasca, data dobandirii este considerata data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

De asemenea, actul normativ adoptat de Guvern mentine reglementarile potrivit carora nu se datoreaza impozit la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale. Totodata, se mentine prevederea conform careia este exceptata de la plata impozitului transmiterea dreptului de proprietate prin donatie intre rude ori afini pana la gradul III inclusiv, precum si intre soti. Instrainarea ulterioara a proprietatilor imobiliare dobandite astfel va fi supusa impozitarii, cu exceptia transmiterii dreptului de proprietate prin donatie intre rude ori afini pana la gradul III inclusiv, precum si intre soti. In cazul partajului judiciar sau voluntar nu se datoreaza impozit.


Noile reglementari precizeaza ca in cazul in care in activul succesoral se cuprind si bunuri mobile, drepturi de creanta, actiuni, certificate de actionar, etc. se va stabili proportia valorii proprietatilor imobiliare din totalul activului succesoral, iar pasivul succesoral se va deduce din valoarea bunurilor mobile, respectiv imobile proportional cu cota ce revine fiecareia din categoriile de bunuri mobile sau imobile. Dupa deducerea pasivului succesoral corespunzator bunurilor imobile din valoarea acestora se determina activul net imobiliar reprezentand baza impozabila.

Modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal au fost promovate pentru asigurarea unui mod de lucru unitar, atat la nivelul cabinetelor notariale pentru actele autentificate de acestia ce vizeaza transferul de proprietate sau dezmembramintelor acestuia, a instantelor judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti

definitive si irevocabile referitoare la transferul dreptului de proprietate sau dezmembramintele acestuia, a birourilor de carte funciara, cat si a organului fiscal competent. Actul normativ a fost elaborat cu consultarea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 04.10.2007

Guvernul a adoptatin 8.10.2007, printr-o Ordonanta de Urgenta,modificarea Codului Fiscal, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern. „Vreau sa subliniez ca prin modificarile aduse astazi nu am marit taxele si impozitele”, a precizat primul-ministru.

Avand in vedere problemele provocate de fenomenelor meteorologice extreme produse in acest an si efectul lor asupra agriculturii, Guvernul a decis astazi amanarea pana in 2009 a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate.

Va prezentam principalele modificari aduse Codului Fiscal:


Impozitul pe venit


Una dintre modificari consta in includerea in categoria veniturilor impozabile ale persoanelor fizice a celor realizate sub forma castigurilor la jocurile de noroc tip cazino si masini electronice, nefiscalizate in prezent.

O alta modificare vizeaza cresterea plafonului lunar privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 de lei ( 9 milioane lei vechi) la 1.000 de lei (10 milioane lei vechi)


Impozitul pe profit

Prin actul normativ adoptat astazi de Guvern, s-a decis amanarea introducerii sistemului platii anuale a impozitului pe profit, cu plati anticipate efectuate trimestrial in contul impozitului pe profit anual, datorat de contribuabili.

Prin prevederile Legii nr. 343/2006 a fost introdus un sistem simplificat de plata pentru impozitul pe profit, aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2007 de catre societatile bancare, sistem care urma sa fie generalizat, incepand cu 1 ianuarie 2008, pentru toti contribuabilii obligati la plata impozitului pe profit. Avand in vedere dificultatile semnalate in procesul programarii veniturilor bugetare, s-a decis amanarea aplicarii acestui sistem de plata a impozitului pe profit, pentru restul contribuabililor, pana in anul 2010.


Ordonanta completeaza pentru organizatiile non-profit categoria veniturilor neinmpozabile, cu sumele care apar ca urmare a neindeplinirii obligatiilor ce revin beneficiarilor de contracte de donatie/sponsorizare. Aceasta reglementare a fost introduca avand in vedere faptul ca reglementarile actuale privind regimul fiscal aplicabil organizatiilor non-profit nu includ in categoria veniturilor neimpozabile veniturile de aceasta natura, obtinute in situatii exceptionale.

De asemenea, pentru organizatiile non-profit, organizatiile sindicale si patronale a fost introdusa in categoria veniturilor neimpozabile veniturile realizate din despagubiri de la asociatiile de asigurare, pentru pagubele la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica, precum si a sumelor primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.

Taxa pe valoarea adaugata

In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, modificarile aduse prin actul normativ au in vedere transpunerea in legislatia nationala a directivelor europene in domeniu.

De asemenea, s-a decis eliminarea masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri. Ministerul Economiei si Finantelorestimeaza ca va avea influente pozitive de cash-flow asupra veniturilorbugetare astfel :2008- 2492,17 mil lei, 2009- 2753,85 mil lei, 2010- 3043,00 mil lei, 2011- 3341,21 mil lei.

O alta modificare consta in prelungirea pana la 31 decembrie 2011 a perioadei de aplicare a sistemului de plata la organele vamale a taxei pe valoarea adaugata aferenta importurilor de bunuri din state terte, aplicabil incepand cu data de 15 aprilie 2007. Incepand cu 2012, cand Romania isi va fi intarit sistemul de control TVA, va fi aplicat din nou masurile de plata simplificata a TVA pentru toti importatorii, astfel cum se aplica in prezent pentru importatorii care realizeaza importuri in anii precedenti de cel putin 150 milioane de lei. Masura privindprelungirea perioadei de aplicare a sistemului de plata la organele vamale a taxei aferente importurilor din state terte, se estimeaza ca va avea influente pozitive de cash-flow asupra veniturilor bugetare astfel: 2008- 1792,35 milioane lei, 2009-2171,11 milioane lei, 2010- 2433,06 milioane lei, 2011- 2981,33 milioane lei.


Accize si alte taxe speciale

Ordonanta completeaza unele prevederi pentru realizarea unei mai bune compatibilitati cu acquis-ul comunitar.
• Precizarea expresa a datei de aplicare a nivelului accizelor pentru tutunul prelucrat;
• Revizuirea regimului de accizare pentru amestecurile cu cafea solubila provenite din achizitii intracomunitare sau din operatiuni de import, in sensul asigurarii aceluiasi regim care se aplica unor astfel de amestecuri realizate in productia interna nationala;
• Instituirea regimului de restituire a accizelor aferente cafelei verzi sau produselor de cafea achizitionate din afara Romaniei, atunci cand aceste produse sunt livrate ulterior catre alte state membre, asigurandu-se un sistem similar regimului aplicat operatiunilor de export;
• Revizuirea bazei de impozitare a accizelor nearmonizate in cazul produselor provenite din productia nationala, in sensul alinierii acesteia la baza de impozitare aferenta acelorasi produse provenite din achizitii intracomunitare;


Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania

• Corelarea impunerii veniturilor persoanelor nerezidente cu impunerea persoanelor fizice rezidente - in domeniul societatilor comerciale, in ceea ce privesc veniturile din transferul proprietatilor imobiliare situate in Romania sau din transferul titlurilor de valoare cu legislatia impozitului pe venit pentru persoanele fizice rezidente.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 04.10.2007

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
norme cod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 16 Octombrie 2007


Votati articolul "Guvernul a modificat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571 din 2003 privind Codul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Monografie contabila pentru o dauna

Intrebare: Buna ziua,
Firma SC Alfa SA este producatoare de spuma pentru geamurile termopan.
Aceasta firma va exporta 33 de paleti la un client SC Beta SA, din Cehia pe baza unui contract, comanda si factura.
Transportul va fi asigurat de catre SC Alfa SA; pentru care a angajat o firma de expeditii pentru a realiza trasnportul; pe baza unui contract de transport. Firma SC ALFA SA a factura si platit transportul catre casa de expeditie.
La randul ei casa de expeditii angajeaza un caraus pentru a transporta marfa.
Cand a ajuns marfa la clientul SC BETA SA, o parte din marfa a fost deteriorata, un palet. Acest palet a fost returnat carausului. Firma SC Alfa SA a realizat un credit note pentru un palet catre firma SC Beta SA si pe baza documentelor factura, credit note a facturat catre casa de expeditie pentru a recupera dauna. Dauna a fost recuperata de la asiguratorul carausului, prin virarea sumei in contul firmei SC Alfa SA. Firma SC Alfa nu are contract cu firma carausului sau cu asiguratorul lui.
Cum se inregistrea in contabilitate aceasta situatie? Cum se poate explica aceasta situsatie organelor de control?
Multumesc frumos,
Violeta

Raspuns: Firma dumneavoastra inregistreaza dosarul de dauna cu valoarea primita de la firma de asigurari, in...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 16 Octombrie 2007 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X