email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum deducem TVA aferent cadourilor (produse de protocol) acordate de o microintreprindere?

deducere TVAbunuri acordate gratuitcadouriprotocolmicrointreprindereprotocolrambursare

O societate de tip microintreprindere si platitoare de TVA achizitioneaza in 2013 produse de protocol, acordate ulterior clientilor. Valoarea individuala (baza TVA) a fost mai mica de 100 ron.

Primire facturi
% = 401 1.053 lei
623 849 lei
4426 204 lei

A) La 31.12.2013 societatea a inregistrat PROFIT.

Stabilim astfel daca deductibilitatea limitata ( 2 % ) conform prevederilor art. 21 alin. (3) lit a ) din Codul fiscal se aplica si microintreprinderilor, precum si daca pentru ceea ce depaseste 2 % se intocmeste autofactura si se colecteaza TVA.

De asemenea, vom vedea care este data limita de intocmire autofactura.

B) La 31.12.2013 societatea a inregistrat PIERDERE.

Vom vedea daca se va intocmi autofactura la nivelul taxei deduse, doar in scop de TVA.

Inregistrarea TVA:
635 = 4427 204 lei
analitic
TVA protocol

In plus, vom stabili in ce termen se va emite autofactura, pana la depunerea situatiilor financiare anuale si in ce masura cheltuielile cu protocolul sunt nedeductibile avand in vedere deductibilitatea limitata conform prevederilor art. 21 alin. (3) lit a) din Codul fiscal.

Conform prevederilor art.21 alin.(3) lit.a), cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Pct.33 din Norme Cod fiscal pentru art.21 alin.(3) stipuleaza foarte clar baza de calcul la care se aplica cota de 2%  pentru calculul profitului impozabil, inclusiv pentru cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare egala sau mai mare de 100 lei.

Aceasta prevedere se aplica exclusiv firmelor care fac parte din categoria platitorilor de impozit pe profit.

In ceea ce priveste TVA aferenta bunurilor de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, conform art.128 alin.(8) lit.f) Cod fiscal, coroborat cu pct.10 Norme, se va calcula si colecta TVA pentru fiecare cadou in parte pentru ceea ce depaseste 100 lei, exclusiv TVA/cadou persoana si nu  pentru total suma ce depaseste plafon de 2% cheltuiala deductibila protocol, asa cum era pana la 01.01.2013.

In cazul in care s-au oferit cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, se insumeaza valoarea depasirilor plafonului aferent unei perioade fiscale si va constitui livrare de bun cu plata, colectandu-se taxa, daca aceasta este deductibila total sau partial. Se va considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si s-a depasit plafonul.

Astfel, se va emite autofactura datata in  ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care se calculeaza deductibilitatea, conform art.155 alin.(7) Cod fiscal si se va declara in Decontul TVA aferent perioadei fiscale in care s-au acordat cadourile si s-a depasit plafonul.

Aceasta prevedere se aplica atat platitorilor de impozit pe profit, cat si celor care se incadreaza in categoria platitorilor de impozit venit microintreprinderi.

In cazul unei microintreprinderi va aplica prevederile art.128 alin.(8) lit.f), deducand TVA pentru cadouri ce nu depasesc 100 lei fara TVA/persoana (cadoul este reprezentat de unul sau mai multe bunuri ce nu depasesc insumate 100 lei, fara TVA), fara a se tine cont de 2% limita deductibilitate cheltuiala de protocol. Acest procent este aplicabil doar societatilor platitoare de impozit pe profit si doar in cazul calculului deductibilitatii  cheltuielii de protocol.

Pentru ceea ce se depaseste valoarea de 100 lei, exclusiv TVA, se va considera o livrare si se va colecta TVA, procedandu-se la intocmirea unei autofacturi in ultima zi lucratoare a perioadei fiscal din punct de vedere al TVA (luna/trimestru) in care s-au acordat cadourile. TVA-ul colectat in autofactura intocmita se va declara prin Decontul de TVA al perioadei fiscale (luna/trimestru).

TVA  colectat ca urmare a depasirii valorii de 100 lei/cadou (exclusiv TVA) se inregistreaza prin contul 635 analitic.

Nu se va face niciun calcul referitor la plafonul de 2% deductibilitate cheltuiala cu protocolul in cazul unei microintreprinderi, avand in vedere ca aceasta prevedere priveste doar platitorii de impozit pe profit.

Atentionez ca nu puteti aplica aceasta prevedere cu privire la deducerea taxei in cazul in care bunurile acordate gratuit sunt bauturi alcoolice sau in cazul meselor festive/petrecerilor organizate.  Daca cheltuiala cu protocolul, indiferent de forma de acordare (cadouri sau mese festive/petreceri) este efectuata pentru personalul salariat, de asemenea nu puteti aplica prevederile cu privire la deducerea taxei, impunandu-se si impozitarea pe venit asimilat salariilor a valorii protocolului.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

 •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
 •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
 •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
 •   Legea 263/2019
 •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere TVAbunuri acordate gratuitcadouriprotocolmicrointreprindereprotocolrambursare


Data aparitiei: 13 Martie 2014

Votati articolul "Cum deducem TVA aferent cadourilor (produse de protocol) acordate de o microintreprindere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

  • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

 • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

  • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

 • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

  • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

 • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

  • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

 • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

  • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

 • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

  • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X