Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Regim TVA marfa importata si vanduta in afara UE. Ce procedura se aplica?

Data aparitiei: 08 Septembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
regim TVAmarfa importataimport marfatvacodul fiscalservicii logistice

In analiza de mai jos, stabilim cum va proceda din punct de vedere al TVA si al formalitatilor vamale o companie care cumpara marfa din China si o vinde prin intermediul unui site din SUA care gestioneaza intreaga logistica. Mentionam ca marfa nu ajunge in Romania, este achitata de compania romaneasca furnizorului chinez, dar este transportata din China in SUA. Compania americana care administreaza site-ul retine din contravaloare produselor vandute contravaloarea serviciilor logistice, diferenta fiind virata in contul companiei din Romania.

Compania din Romania care cumpara marfa din China si o transporta direct in SUA efectueaza de fapt o operatiune de import in SUA unde va plati TVA si taxele vamale aferente la perfectarea vamurii.                                                                                                           
Operatiunea de vanzare a acestor marfuri prin intermediul unui site al unei companii din SUA reprezinta o prestare de servicii pentru firma din Romania si in acest caz este aplicabila regula generala de la alin (2) al art. 278 "Locul prestarii de servicii" din Codul fiscal:          
                
"(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita."
 
Norme Cod fiscal aferente art. 278 (2):    
                                                                                           
"14. (13) Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 291 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 292, 294, 295 sau 296 din Codul fiscal. "
 
In concluzie, locul prestarii serviciilor fiind in Romania, compania dvs. este obligata sa declare si sa achite TVA in Romania.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X