email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CNIPMMR: 2018, anul exceselor ANAF asupra contribuabililor!

CNIPMMR: 2018, anul exceselor ANAF asupra contribuabililor!
imm-uricontribuabilianafexecutare silita

CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) este de parere ca anul 2018 va fi unul al exceselor functionarilor ANAF asupra contribuabililor pentru obtinerea premiilor prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 116 publicata in Monitorul Oficial din 29 decembrie 2017.

Ordonanta de Urgenta nr. 116 din 28 decembrie 2017 privind unele masuri bugetare si pentru modificarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede ca:

“Incepand cu anul 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin infiintarea unei activitati finantate integral din venituri proprii, poate retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor si hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ramase definitive in sistemul cailor de atac, reprezentand:

a) impozite, taxe si contributii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;
b) obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;
c) valoarea sumelor incasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
d) repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, stinse prin incasare, valorificare sau executare silita.”

Veniturile proprii mai sus mentionate se utilizeaza pentru acordarea de premii personalului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ordonanta de Urgenta nr. 116/ 2017 instituind derugari de la prevederile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.
Acordarea premiilor lunare pentru personalul ANAF se face cu respectarea prevederilor art. 25 si in conditiile prevazute de art. 26 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, care instituie anumite limitari privind premiile ce se pot acorda (exp. nu pot depasi 30% din fondul extins de salarii, etc).



CNIPMMR considera ca ordonanta respectiva ca “va aduce o crestere semnificativa a numarului litigiilor fiscale, ca urmare a unei abordari si mai agresive a functionarilor fiscali, alimentata de tentatia fireasca a cresterilor salariale ce pot fi astfel obtinute, inclusiv o crestere a sentimentului negativ pe care contribuabilii il vor resimti acut din aceasta perspectiva, in lipsa responsabilizarii functionarilor fiscali.

De asemenea, acestia mai considera ca “functionarii care vor abuza de pozitia lor, de cadrul legal neclar, de interpretari fortate in dorinta de a acumula cat mai multe sume in fondul de premiere nu vor raspunde, Codul de procedura fiscala reglementand exclusiv raspunderea statului pentru prejudiciile create prin acte administrative nelegale, spre deosebire de vechiul Cod, in care raspundeau si functionarii fiscali vinovati, potrivit regulilor de drept comun din contenciosul administrativ.”, conform unui comunicat publicat pe site-ul cnipmmr.ro.

Ordonanta de Urgenta nr. 116/2017 incalca si toate principiile si dispozitiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, fiind inadmisibila acordarea directa a unei parti din veniturile bugetului de stat celor implicati in colectarea lor, ca sarcina de serviciu, pentru care se incaseaza salarii, inspectorii ANAF desfasurand activitati pe cheltuiala exclusiva a statului, cu dotarile/logistica institutiei (nu ca activitate externalizata, pe cheltuiala proprie) si nefiind mai expusi decat alte categorii (judecatori, procurori, politisti).

Ordonanta de Urgenta nr. 116/2017 incalca si Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe 2018, marind si mai mult deficitul bugetar, in conditiile in care in buget sunt prevazute cresteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalitati si confiscari (la cap. 3501, subcap. 01 crestere cu 34,66% raportat la 2017, la subcap. 50 crestere cu 172,72% raportat la 2017) ca venituri bugetare, nu ca venituri proprii, dupa cum se arata in acelasi comunicat.

Prin urmare, CNIPMMR solicita Parlamentului luarea in considerare a pozitiei sale si motivelor expuse pentru neaprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 116/2017, care are carente structurale si conceptuale majore, incalcand Constitutia si principiile fiscal-bugetare si care va avea un impact negativ semnificativ asupra contribuabililor onesti, in special asupra IMM-urilor.

 

Sursa: http://cnipmmr.ro


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm-uricontribuabilianafexecutare silita


Data aparitiei: 17 Ianuarie 2018

Votati articolul "CNIPMMR: 2018, anul exceselor ANAF asupra contribuabililor!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X