Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Codul de procedura fiscala: Modificari esentiale in favoarea contribuabililor

Data aparitiei: 02 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul de procedura fiscala: Modificari esentiale in favoarea contribuabililor
modificari codul de procedura fiscalainspectia fiscalaexecutare silita

Proiectul de lege privind modificarea Codului de procedura fiscala contine cateva prevederi benefice pentru mediul de afaceri, dintre care, in cele ce urmeaza, vom mentiona pe cele mai importante.

In primul rand, in 90% din cazuri, inspectia fiscala se va axa pe firmele care prezinta risc fiscal ridicat. Contribuabilii/platitorii pot fi selectati si in mod aleatoriu pentru efectuarea unei actiuni de inspectie fiscala, insa, intr-un an calendaristic, procentul maxim de contribuabili/platitori selectati in mod aleatoriu nu poate depasi 10% din totalul contribuabililor/platitorilor selectati pentru inspectia fiscala in anul respectiv. Depasirea procentului de 10% reprezinta abatere disciplinara, iar conducatorul organului de inspectie fiscala are obligatia de a lua masuri de sanctionare a persoanelor vinovate.

In procedura de atragere a raspunderii solidare, persoanele carora li se atrage raspunderea pentru starea de insolvabilitate a debitorilor vor raspunde numai in limita valorii totale a obligatiilor fiscale principale si accesorii pentru care se fac raspunzatoare (nu pentru intregul cuantum al obligatiilor datorate de debitor).

Acest articol a aparut in Revista Monitorul Contabil, singura publicatie dedicata exclusiv profesionistilor din contabilitate.

Rezolva profesionist orice provocare fiscal-contabila cu Monitorul Contabil!

Revista Monitorul Contabil
 este o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs. Click aici pentru detalii >>


O alta masura benefica, care va ajuta contabilii, este cea privind posibilitatea contribuabililor de a solicita bancilor debitarea automata a contului bancar (in cazul platilor recurente catre organul fiscal, cum ar fi plata ratelor de esalonare). De asemenea, plata obligatiilor fiscale poate fi efectuata si in conturile de venituri bugetare aferente fiecarui tip de obligatie fiscala (nu doar in contul unic), evitandu-se astfel executarea silita.

Salariile persoanelor fizice, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala, incasate ulterior infiintarii popririi, nu mai pot fi urmarite decat prin poprire la angajator, evitandu-se astfel poprirea simultana (la banca si la compania angajatoare), precum si o serie de demersuri ulterioare ale salariatului in vederea restituirii sumelor retinute in plus.

In fine, se va introduce numarul de identificare digitala pentru persoanele fizice, care va fi utilizat in relatia cu ANAF (in locul CNP-ului), pentru a evita sanctiunile privind protectia datelor cu caracter personal, conform GDPR.

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X