ANAF a publicat un proiect de ordin care propune modificarea si completarea Ordinului OPANAF nr. 1940/2023. Acest ordin aproba procedura privind cesionarea creantelor bugetare datorate de debitorii care se afla in proces de insolventa.
Potrivit referatului de aprobare, prin adoptarea Legii nr. 113/2020 au fost aduse o serie de modificari ale prevederilor referitoare la cesiunea creantelor bugetare, astfel cum sunt reglementate la art. 264^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
In vederea aplicarii prevederilor art. 264^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost aprobat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1940/2023 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creantelor bugetare datorate de debitorii aflati in procedura insolventei.
Cesiunea creantelor bugetare trebuie sa se realizeze in baza unei proceduri competitive, ori de cate ori se depune o oferta in acest sens la organul fiscal.
Urmare aprobarii ordinului mai sus mentionat, au fost primite sesizari cu privire la faptul ca o procedura competitiva pentru cesiunea creantelor bugetare ar trebui sa se realizeze similar procedurii de licitatie, care in prezent se realizeaza pentru valorificarea bunurilor sechestrate, astfel incat ofertantii sa poata suplimenta pretul oferit, in functie de celelalte oferte depuse.
In fapt, prin organizarea unei proceduri competitive, prin licitatie, statul se asigura ca maximizeaza valoarea pretului cesiunii, ca urmare a faptului ca participantii la licitatie pot majora pretul in functie de pasii de licitatie.
In ceea ce priveste negocierea directa, s-a prevazut ca la stabilirea pretului in cadrul procedurii de cesiunii a creantelor bugetare, organul fiscal sa aiba in vedere valoarea cea mai mare dintre pretul oferit de ofertant, dar care nu poate fi mai mic decat pretul de pornire la licitatie si valoarea bunurilor sechestrate de catre organul fiscal sau ipotecate/gajate in favoarea organului fiscal, stabilita in cadrul procedurii de insolventa.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
De asemenea, s-a reglementat ca pretul de pornire a cesiunii la licitatiei se stabileste in functie de pretul cesiunii si valoarea activelor. Astfel, in situatia in care organul fiscal in calitate de creditor bugetar detine, fata de debitorii insolventi, creante certe prin garantiile constituite, acestea se pot vinde la un pret egal sau mai mare decat valoarea creantelor, asigurandu-se in acest mod recuperarea integrala, scopul fiind maximizarea recuperarii creantelor bugetare.
Prin modificarea si completarea Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1940/2023 pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creantelor bugetare datorate de debitorii aflati in procedura insolventei, se are in vederea descrierea procedurii competitive, prin licitatie, sens in care au fost avute in vedere principiile existente pentru vanzarea prin licitatie a bunurilor sechestrate.
De asemenea, la elaborarea proiectului de ordin au fost avute in vedere si eventualele propuneri si observatii primite din partea organelor fiscale centrale, astfel incat principiile cesiunii creantelor bugetare sa fie in concordanta cu modul de gestionare a dosarelor de insolventa, precum si cu procedura de organizare a licitatiilor ce se deruleaza de catre organele de executare silita.
Procedura privind cesiunea poate fi consultata AICI >>
Foto: pexels.com