email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecerea de la profit la microintreprindere. Atentie la avantajele de natura salariala!

Trecerea de la profit la microintreprindere. Atentie la avantajele de natura salariala!
cod fiscalcontributii sociale 2018impozit pe profit

Avand in vedere modificarile aduse Codului fiscal de la 01 ianuarie 2018 prin care entitatile cu cifra de afaceri sub 1.000.000 de euro, indiferent de natura veniturilor realizate sunt  obligate sa treaca de la 01 ianuarie 2018 in categoria platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor (cu exceptiile prevazute de Codul fiscal), precum si numeroasele societati care se vor incadra in aceste prevederi, vor exista tot mai multe situatii in care va trebui sa incadram utilizarea autoturismelor de catre salariati drept avanaj de natura salariala. Aceasta deoarece, ca regula generala, art. 76 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal incadreaza in categoria avantajelor de natura salariala utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii. Aceste avantaje intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.

De la aceasta regula este prevazuta o exceptie. Astfel, conform art. 76 alin. (4) lit. t) sunt venituri neimpozabile avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) si art. 68 alin. (7) lit. k).

Astfel, avantajul sub forma utilizarii in scop personal a unui autoturism este neimpozabil daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- angajatorul este o persoana juridica platitoare de impozit pe profit sau o persoana fizica care desfasoara activitati independente impuse in sistem real;

- cheltuielile cu autoturismul nu sunt deduse integral, ci sunt deduse in limita de 50% conform art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal – in cazul angajatorului platitor de impozit pe profit, respectiv conform 68 alin. (7) lit. k) – in cazul angajatorului platitor de venituri din activitati independente.


Daca aceste conditii nu sunt indeplinite avantajul sub forma utilizarii in scop personal a unui autoturism intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii.

Spre exemplu, nu sunt indeplinite aceste conditii iar utilizarea autoturismelor de catre salariati in scop personal este considerata avantaj de natura salariala in cazul angajatorilor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor ori impozit specific – sisteme de impunere in cadrul carora nu se aplica regulile de deductibilitate.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalcontributii sociale 2018impozit pe profit


Data aparitiei: 05 Februarie 2018

Votati articolul "Trecerea de la profit la microintreprindere. Atentie la avantajele de natura salariala!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X