Prin OANAF 2093/2018 publicat in MOF nr. 745 din 29 august 2018 au fost aprobate procedurile privind definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice pentru anul 2017.
Stabilirea impozitului pe venitul/castigul net anual impozabil datorat si regularizarea acestuia cu platile anticipate datorate de contribuabili pentru anul 2017 se efectueaza de organul fiscal central competent.
In cazul veniturilor din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, realizate in anul 2017, organul fiscal determina venitul net anual recalculat prin deducerea din venitul net declarat de contribuabili a contributiilor sociale obligatorii datorate potrivit prevederilor titlului V din Codul fiscal, in vigoare in anul 2017. In cazul in care, in anul de impunere contribuabilii inregistreaza pierderi din aceste activitati pentru care venitul net se determina in sistem real contributiile sociale obligatorii alocate corespunzator fiecarei surse de venit majoreaza pierderea neta anuala, inregistrata pe fiecare sursa. Venitul net anual impozabil se stabileste pe fiecare sursa de venit prin deducerea din venitul net anual recalculat a pierderilor fiscale reportate.
In cazul veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina pe baza normelor de venit si pentru care declaratia privind venitul estimat/norma de venit a fost depusa in luna decembrie 2017, baza de calcul al impozitului anual reprezinta venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului de impunere, determinat pe baza normelor de venit aprobate pentru anul 2017.
In cazul veniturilor din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, potrivit legii, venitul net anual impozabil reprezinta venitul net anual declarat de contribuabil in declaratia de impunere anuala. In cazul exploatarii de catre mostenitori a drepturilor de proprietate intelectuala, precum si in cazul remuneratiei reprezentand dreptul de suita si al remuneratiei compensatorii pentru copia privata, venitul net anual impozabil reprezinta venitul net anual declarat de contribuabil in declaratia de impunere anuala.
In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, realizate in anul 2017, baza de impozitare reprezinta:
a) venitul net anual impozabil stabilit prin deducerea din venitul net anual recalculat a pierderilor fiscale reportate, in cazul in care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
b) venitul net anual declarat de contribuabil in declaratia de impunere, in cazul in care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli si pentru care exista obligatia depunerii declaratiei de impunere anuala, potrivit legii;
c) venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului de impunere, determinat pe baza normelor de venit aprobate pentru anul 2017, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net anual se determina pe baza normelor de venit si pentru care declaratia privind venitul estimat/norma de venit a fost depusa in luna noiembrie sau decembrie 2017.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In cazul castigurilor din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, castigul net anual impozabil se determina ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate, potrivit legii, din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni.
In cazul veniturilor realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, baza de impozitare reprezinta fiecare venit brut primit de un participant de la un organizator sau platitor de venituri din jocuri de noroc.
In cazul veniturilor din alte surse pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei de impunere anuala, baza de impozitare reprezinta:
a) venitul net declarat de contribuabil la rubrica "Venit net anual" din declaratia de impunere anuala, in cazul veniturilor obtinute de cedent ca urmare a cesiunii de creanta, respectiv de cesionar din realizarea venitului din creanta respectiva, inclusiv in cazul drepturilor de creante salariale obtinute in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, din patrimoniul personal, altele decat cele care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) -h) si art. 62 din Codul fiscal;
b) venitul brut declarat de contribuabil in declaratia de impunere anuala, in cazul veniturilor din alte surse, prevazute la art. 116 alin. (1) din Codul fiscal, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat.
In cazul veniturilor realizate din strainatate, baza de impozitare se stabileste conform regulilor proprii fiecarei categorii de venit, potrivit legii.
Organul fiscal determina impozitul pe venitul/castigul net anual impozabil datorat pentru anul 2017, pe fiecare sursa de venit, emite si transmite formularul 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice" sau formularul 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice", dupa caz, pana la data de 30 octombrie 2018.
In cazul in care dupa verificarea de catre organul fiscal a coerentei datelor se constata neconcordante intre sumele declarate de contribuabili si cele existente in evidenta fiscala, inclusiv nedeclararea unei surse de venit, organul fiscal notifica contribuabilii privind aceste aspecte. In situatia in care contribuabilii se prezinta in termenul indicat in notificare, compartimentul de specialitate clarifica neconcordantele impreuna cu acestia, prin inregistrarea unei declaratii rectificative, daca este cazul. In situatia in care contribuabilii nu se prezinta in termenul indicat de organul fiscal, stabilirea sumelor datorate se face de catre compartimentul de specialitate, prin estimarea bazei de impozitare, potrivit art. 106 alin. (2) lit. a) din Codul de procedura fiscala.
Atentie, contribuabilii care nu au depus declaratia de impunere anuala vor primi notificare privind nedepunerea la termen a declaratiei de impunere. Daca aceste persoane nu depun declaratia de impunere anuala in termen de 15 zile de la data comunicarii notificarii, organul fiscal stabileste din oficiu impozitul pe venit, potrivit prevederilor legale.