UPDATE: Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii a fost comasata alaturi de inca 6 declaratii intr-un singur formular. Declaratia unica sau formularul 212 trebuie depus in acest an pana la data de 15 iulie, iar, din anul 2019, pana la data de 15 martie.
*********
UPDATE: Articol actualizat pe data de 2 martie 2018.
MFP (Ministerul Finantelor Publice) a publicat un document ce cuprinde noul mecanism fiscal privind impozitul pe venit, CAS si CASS. Acesta prezinta oficial cum va arata formularul ce va inlocui Declaratia 600.
Obiectivele urmarite sunt:
1. simplificarea obligatiilor declarative, prin depunerea unei singure declaratii;
2. un singur termen de plata, la 31 martie anul urmator celui in care se realizeaza veniturile;
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
3. posibilitatea de a efectua plati pentru impozitul pe venit, CAS si CASS in cursul anului, la venitul estimat pentru anul curent;
4. posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata;
5. evaluarea pentru incadrarea de platitor de CAS si CASS se face in functie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat in anul precedent.
Cele sapte declaratii care vor fi comasate intr-unul singur:
- D200 - veniturile realizate din Romania;
- D201 - veniturile realizate din strainatate;
- D220 - venitul estimat/norma de venit;
- D221 - norme de venit- agricultura;
- D600 - venitul baza pentru CAS;
- D604 - stabilire CASS persoane fara venit;
- D605 - stopare CASS persoane fara venit.
Declaratia 600: ce aduce NOU noul mecanism
Pentru venituri din activitati independente (!DDA-urile sunt excluse)
- Se trece de la sistemul de stabilire a CAS de catre ANAF prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectueaza de catre contribuabil – persoana fizica prin Declaratia unica ).
- Persoana fizica face evaluarea pentru incadrarea ca platitor CAS, in functie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul precedent)
✓ venitul net estimat pentru anul curent ≥ 22.800 lei – datoreaza CAS la un venit ales, dar nu mai mic decat nivelul salariul minim brut pe tara - de stabilit daca si venitul ales se plafoneaza la nivelul celui mai mare salariu din sectorul public ( 273.600 lei/an)
✓ venitul net estimat pentru anul curent < 22.800 lei – nu datoreaza CAS conform Codului fiscal (se poate asigura facultativ la CNPP)
Autoimpunere: - An curent
CAS se stabileste prin Declaratia unica de catre contribuabil, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales.
- Platile de CAS se efectueaza oricand pana la scadenta (31 martie anul urmator)
- Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata ( pana la 31 martie)
Definitivare CAS an curent, in anul urmator
Se stabileste prin Declaratia unica depusa pana la 31 martie, prin autoimpunere, prin aplicarea cotei de CAS (25%) la venitul ales (in cazul in care venitul realizat ≥ 22.800 lei, iar venitul estimat a fost sub 22.800 lei)
Diferente: - Daca, la 31 martie anul urmator,
✓ venitul realizat > venitul estimat ≥ 22.800 lei, nu se stabilesc diferente de CAS
✓ venitul realizat < 22.800 lei, CAS platit se valorifica in sistemul de pensii, cu ajustarea corespunzatoare a stagiului de cotizare
✓ venitul realizat ≥ 22.800 lei, iar venitul estimat a fost sub 22.800 lei, contribuabilul datoreaza CAS pentru anul precedent, iar in Declaratia unica alege venitul baza de calcul cel putin egal cu salariul minim
Termen de depunere pentru formularul unic
Termenul de depunere propus pentru anul 2018 este 15 iulie - (definitivare an fiscal 2017 si estimare 2018.
Insa din 2019, acest formular se va depune exclusiv online si va fi un singur termen de depunere: 31 martie (definitivare an fiscal precedent si estimare an curent, depunere on-line – SPV).
In plus, MFP analizeaza pentru acest an posibilitatea introducerii unui sistem de bonificatii pentru contribuabilii care achita anticipat obligatiile fiscale estimate datorate.
DOCUMENTUL cu noul mecanism fiscal poate fi consultat aici. >>
********
Urmeaza un nou episod al serialului “Declaratia 600”. Viorica Dancila, premierul Romaniei, a declarat, joi, ca Guvernul pune in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta referitor la comasarea a sapte declaratii fiscale, printre care si declaratia 600. Acest anunt vine dupa ce ministrul de Finante, Eugen Teodorovici anunta de curand ca se pregateste un mecanism de comasare a cinci formulare intr-unul singur.
”Am promis inca din prima sedinta de guvern ca vom face o modificare in ceea ce priveste Declaratia 600. Declaratia 600 este un subiect de mare interes pentru multi romani. Guvernul va introduce astazi (joi - n.r.) in dezbatere publica varianta declaratiei, urmand ca cele mai bune propuneri sa fie asumate si incluse in cadrul proiectului final. Sunt convinsa ca aceasta este o veste buna pentru multi care aveau un val marit de asteptare in ceea ce priveste aceasta declaratie”, a declarat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern, conform mediafax.ro.
De asemenea, premierul a subliniat ca, in loc de sapte declaratii, va fi una unica.
”Platile pentru impozitul pe venit, CAS si CASS in cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, nu la venitul realizat in anul precedent. Exista un singur termen de plata, respectiv pana la data de 31 martie a anului urmator celui in care se realizeaza venitul, in loc de cinci termene de plata. A fost eliminata obligatia de a efectua plati anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobanzilor si penalitatilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege sa efectueze plati oricand in cursul anului, care vor conduce la posibilitatea resurselor financiare in cursul anului, in functie de necesitatilor proprii ale contribuabilului. Se acorda bonificatie, adica se reduce suma de plata pentru efectuarea platuilor inainte de termenul limita”, a adaugat Viorica Dancila.
Conform declaratiilor facute de premier, contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal daca vor depune declaratia unica in spatiul privat virtual.
”Incurajam depunerea declaratiilor in mediul online si pentru acest lucru se acorda chiar o bonificatie. Incadrarea ca platitor de CAS sau CASS se fac in functie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat in anul precedent. Calitatea de asigurat se dobandeste de la data depunerii declaratiei, nu de la data efectuarii llatii, ca in prezent. Persoanele cu venituri mici sau fara venituri sunt asigurate in sistemul de sanatate timp de 12 luni daca platesc CASS la nivelul a sase salarii minime brute - 1900 de lei, fata de nivelul a 12 salarii minime, cat platesc in prezent”, a mai precizat Viorica Dancila.