Intr-un articol anterior va anuntam faptul ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a facut o declaratie surprinzatoare in ceea ce priveste solutia pe care a gasit-o pentru controversata declaratie 600. Solutia pe care a gasit-o MFP in acest caz este comasarea a cinci formulare intr-unul singur. Toate cele cinci declaratii se depun in prezent pentru declararea veniturilor ce provin din activitati independente.
”Nu se amana. Ramane cum s-a anuntat la nivelul Guvernului. Avem acea ordonanta care a amanat termenul pana la 15 aprilie, timp in care noi vom propune echipei guvernamentale un nou mecanism, astfel incat inclusiv cu actul normativ care sa schimbe din punct de vedere legal acest lucru, act normativ care va fi aprobat probabil in prima parte a lunii martie, astfel incat nimeni sa nu fie afectat nici de primul termen de plata si nici de ceea ce mai urmeaza. Lumea sa stea linistita”, a anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Ceea ce nu se stie deocamdata este ca aceste modificari privind declaratia 600 nu sunt definitive, ci urmeaza sa se mai revina asupra “serialului” si anul urmator pana se va gasi o forma simplificata.
"In cazul in care sumele din formularul initial sunt mai mari decat ceea ce vor estima pe anul in curs, adica mergem pe estimare si nu pe ceea ce s-a realizat in 2017. Nu-si va pierde nimeni calitatea de asigurat, pentru ca suntem in termenul legal de la ultima plata si pana in prezent. Am spus ca vom veni cu o ordonanta de urgenta exact inainte de cele 90 de zile, in asa fel incat nimeni sa nu-si piarda aceasta calitate de asigurat”, a mai adaugat Teodorovici.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Daca va intrebati ce este cert in prezent, va anuntam ca plata contributiilor va fi obligatorie pentru orice tip de venit, tinandu-se cont de salariul minim, nu de suma incasata. Asadar, 190 de lei pe luna vor merge la CASS (contributia la sanatate) si 475 de lei pe luna la CAS (contributia la pensii)
In ceea ce priveste persoanele care au semnat un contract pe drepturi de autor inca nu s-a clarificat situatia, insa se ia in calcul revenirea la retinerea la sursa. Astfel toate contribuţiile ar urma să fie achitate de către firme.