In studiul de caz prezentat mai jos, facem referire la situatia unei persoane juridice romane care a incheiat in luna februarie 2018 un contract cu o persoana fizica romana pentru dreptul de folosinta a unei licente de marca. Beneficiarul venitului, persoana fizica, a optat in scris la incheierea contractului pentru impozit final de 16%. Persoana fizica are si calitatea de salariat la persoana juridica. La data incheierii contractului, persoana fizica a depus la ANAF declaratia 020 insotita de o copie a contractului si declaratia 600 venitul brut lunar fiind de 18000 lei. Persoana juridica platitoare de venit in luna februarie 2018 a calculat si retinut persoanei fizice beneficiare a venitului impozitul de 16% dupa calcularea cotei forfetare de 40%. A declarat prin declaratia 100 impozitul retinut si prin declaratia 394 contractul in valoare de 18000 lei/lunar. Nu au fost retinute contributii de asigurari sociale si de sanatate. In luna martie 2018 a procedat la fel ca in luna februarie. Avand in vedere ca a aparut declaratia unica si modificarile aduse de OUG 18/2018, conform noilor reglementari cum trebuie sa procedeze platitorul de venit persoana juridica si beneficiarul venitului persoana fizica? Daca a fost depusa declaratia 600 de catre persoana fizica acum este necesar sa se depuna declaratia unica? Este important de aflat ce se intampla cu declaratia 600 depusa, dar si cum declara si de la ce data, persoana juridica, venitul platit, impozitele si contributiile conform noilor reglementari.
Iata raspunsul specialistului!
- Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In primul rand trebuie facuta precizarea cu privire la cota de impozit pe venit aplicabila veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit prevederilor OUG 79/2017, cota de impozit pe venit este de 10%. Prevederea art. 73 din Codul fiscal in vigoare la momentul incheierii contractului prevede ca impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
Prin urmare, societatea in calitate de platitor avea obligatia de a retine impozitul pe venit in cota de 10% si nu de 16%.
Din punct de vedere al obligatiilor privind contributiile sociale, veniturile din drepturi de autor intra, potrivit modificarilor aduse Codului fiscal de OUG 18/2018, in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS) potrivit art. 137 alin. (1) lit. b^1) si in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) potrivit art. 155 alin. (1) lit. c).
De asemenea, potrivit art. II alin. (9) din OUG 18/2018, declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate - formular 600, depusa la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, va fi inlocuita cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, ce se va depune pana la 15 iulie 2018.
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cu toate acestea, potrivit noilor prevederi ale art. 150 alin. (2) si art. 154 alin. (1) lit. h^1) din Codul fiscal in forma modificata de OUG18/2018, persoana care are si calitate de salariat, nu datoreaza CAS si este exceptata de la plata CASS, pentru veniturile din drepturi de autor realizate.
Prin urmare, in situatia in care persoana are si calitatea de salariat, nu datoreaza cele doua contributii pentru veniturile din drepturi de autor realizate. Astfel, chiar daca prevederile contractului stipuleaza calculul, retinerea si virarea CAS si CASS, platitorul de venit va aplica prevederile Codului fiscal necalculand cele doua contributii de asigurari sociale side asigurari sociale de sanatate.
In aceasta situatie persoana care are si calitatea de salariat datoreaza numai impozitul pe venit in conformitate cu prevederile art. 72 din Codul fiscal in foma modificata de OUG 18/2018. Cota de impozit pe venit este de 10% si se aplica la venitul net determinat ca diferenta intre venitul brut si cota forfetara de 40% din venitul brut.
Impozitul se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorul de venit si reprezinta impozit final care se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
In raport cu obligatiile declarative care cad in sarcina platitorilor de venit, precizam ca odata cu noile modificari introduse de OUG 18/2018, se reintroduce obligativitatea depunerii formularului 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru obligatiile fiscale calculate, retinute la sursa si platite de platitorii de venituri, in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (2) din Codul fiscal astfel cum a fost modificatde OUG 18/2018 si ulterior de OUG 25/2018. Cu toate acestea, pana in prezent nu au fost efectuate modificarile necesare pentru adaptarea formularului 112 noilor conditii de completare. In aceste conditii, in perioada urmatoare, atentia urmeaza a fi indreptata asupra modului de aplicare al acestor prevederi prin legislatia secundara adoptata in vederea indeplinirii obligațiilor fiscale in termenele prevazute de lege.
Platitorul de venituri din drepturi de de autor cu regim de retinere la sursa a impozitelor va fi exceptat de la depunerea declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent (actualul formular 205) in masura in care potrivit noilor prevederi ale art. 132 alin. (2) din Codul fiscal acestuia ii revine obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
In ceea ce priveste formularul 212 Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, aceasta nu se depune in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala, temeiul legal fiind reprezentat de art. 122 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.